24. veljače, 2024.

JURE KRIŠTO I FRA MILJENKO STOJIĆ O EKSHUMACIJI GROBIŠTA KOD OTOČCA: »NEDOLIČAN ODNOS PREMA ŽRTVAMA VLASTI NE MOGU PRIKRITI POZIVANJEM NA SUDSKI NALOG«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Sinac, 7. studenoga 2013. (D. Šimić / hrsvijet.net) – Način na koji su hrvatske vlasti pristupile ekshumiranju žrtava iz masovne grobnice u Sincu kod Otočca nedoličan je, nestručan i u mnogome podsjeća na metodologiju kakvu su primjenjivale partizansko/komunističke službe, drže dr. Jure Krišto i fra Miljenko Stojić, članovi Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij.

Zamoljen prokomentirati tvrdnje zamjenice ministra branitelja Vesne Nađ, vezane za ekshumaciju masovne grobnice Sinac kod Otočca, dr. Jure Krišto nije ni pokušao skriti svoju razočaranost. »Način na koji se pristupilo i obavilo iskopavanje masovne grobnice u Sincu kod Otočca podsjeća na način izvršenja masovnog zločina. Zločine te vrste činile su partizansko/komunističke službe tajno, bez suda i bez svjedoka i, dakako, prikrivajući tragove i mjesto pogubljenja«, kazao je povjesničar dr. Jure Krišto.
Nedoličan odnos prema žrtvama ne može se prekriti sudskim nalogom
Krišto je od današnje hrvatske vlasti očekivao više pijeteta i poštovanja prema žrtvama. »Umjesto toga, one se služe sličnim postupcima. One misle da nedoličan odnos prema žrtvama mogu prikriti pozivanjem na sudski nalog. Nažalost, i time podsjećaju na komunističke egzekutore koji su u poslijeratnim pokoljima pribavljali kvazi pravnu zaštitu kad god su mislili da im treba«, smatra Krišto, istaknuvši da su žrtve čije su kosti današnje hrvatske vlasti »masovno« preselile iz masovne grobnice Sinac kod Otočca, umjesto poštovanja ponovno obeščašćene.

Poput Krište, na čitavu ovu situaciju gleda i fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« i član Komisije za hrvatski martirologij. »Svaki čovjek ima pravo na dostojno posljednje počivalište. Kaže nam to naša katolička vjera, ali i razni međunarodni dokumenti počevši od Ujedinjenih naroda. Međutim, u ovom slučaju dotični se toga nisu držali. Uskratili su pobijenima pravo na čast i dostojan ispraćaj«, istaknuo je fra Miljenko Stojić.
Ekshumacija nije obavljena sukladno zahtjevima struke
Prema Stojiću, masovna grobnica nije otkopana sukladno zahtjevima struke, a uskraćeno im je i pravo na svečani pokop. »Oni su najprije trebali biti otkopani kako to struka zahtijeva, nakon toga trebalo je prirediti svečani pokop, uz sudjelovanje ne samo svećenika nego i političara, omogućujući im da posmrtno kao oslobođeni ljudi prođu ulicama kojima su prolazili svezani žicom i pod udarcima kundaka«, drži fra Miljenko Stojić, osoba s daleko najviše iskustva kada su u pitanju ove aktivnosti.

Zamoljen da prokomentira tvrdnje zamjenice ministra branitelja Vesne Nađ, fra Miljenko iznosi cijeli niz zamjerki. »Podrazumijeva se da je uz križ trebala biti i hrvatska trobojnica na kovčežićima s njihovim posmrtnim ostatcima. Ali svega toga, kažem, nema. Ima samo broj, ako je točan, ali kojem tijelu pripada koja kost što je uspjela ostati sačuvana nakon nasrtaja bagera na nju, toga nema«, navodi Stojić.
Državni odvjetnik Mladen Bajić trebao bi stupiti na pozornicu
Ističe kako će ovakav neprofesionalan postupak i miješanje posmrtnih ostataka žrtava dovesti do dodatnih poteškoća. »Bude li ikada itko pravio DNK analizu što će se moći predati obiteljima? Tek komad papira na kojem će pisati rezultati te analize? Opet, ako su uzeli uzorak za DNK analizu, kako tvrde, što će biti ne bude li taj uzorak dovoljno dobar pa se moradne tražiti novi? Od kojeg tijela ga uzeti kad su svi posmrtni ostatci pomiješani i nanovo oštećeni bagerom i premještanjem pomoću kamiona«, pita se Stojić.

Uvjeren je kako je cilj cijele ove operacije »zabašuriti« što se dogodilo. »Očito se radi o tome da se zabašuri sve drugo kad se već ne mogu zabašuriti kosti pobijenih. Državni odvjetnik Mladen Bajić trebao bi stupiti na pozornicu pa istražiti ne samo za sada nepoznate ubojice nego i ove koji im omogućuju da zaista ostanu nepoznatima. Takvi su državni propisi za koje nam svakodnevno govore da ih se treba držati, počevši od Vukovara pa dalje«, zaključio je Stojić istaknuvši kako je sve o ovome već rekao biskup Pozaić za blagdan Svih svetih, samo »ako smo ga htjeli čuti«.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x