20. lipnja, 2024.

JOSIPOVIĆ I DALJE PO SVOM: »SAMOSTAN U ŠIROKOM BRIJEGU BIO JE LEGITIMAN VOJNI CILJ«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

​Zagreb, 24. srpnja 2020. (M. M. / hrsvijet.net) – Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović reagirao je na tvrdnje saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto iznesene u emisiji HRT-a »Otvoreno« od 20. srpnja, gdje je podsjetila na njegove ranije iznesene tvrdnje »da je bilo legitimno ubiti svećenike na Širokom Brijegu«. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti.

»U emisiji “Otvoreno” emitiranoj dana 20. srpnja 2020. na televizijskom programskom kanalu HRT-a HTV 1 gospođa Karolina Vidović Krišto ustvrdila je kako sam izjavio da je “legitimno ubiti svećenike”, kasnije specificirajući da je riječ o razdoblju nakon 1945. Njezinoj raspravi pridružio se i gospodin Ivan Anušić polazeći od iznesene teze kao istinite.

Iznesene informacije su netočne, jer nikada nisam govorio o opravdanosti likvidacija. Pretpostavljam da se gospođa Krišto referirala na moju polemiku s desnom političkom orijentacijom o događajima na Širokom Brijegu krajem Drugog svjetskog rata. Tom prilikom sam ustvrdio da je u bitci za Mostar i Široki Brijeg na jednoj strani sudjelovao određeni broj fratara s oružjem i da je samostan pretvoren u vojnu utvrdu, čime je postao legitimni vojni cilj. Tu činjenicu potvrđuju i njemački vojni izvori.

Isto tako sam tom prilikom istaknuo da mi je iz današnje perspektive žao svakog izgubljenog života, pa tako i onih osoba koje su u bitci sudjelovale na strani okupatora«, stoji u reakciji Ive Josipovića.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x