23. srpnja, 2024.

JELA IZ KRUŠEVA PRIMJER JE LJUBAVI I VJERNOSTI BOGU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Kruševo, 4. listopada 2020. (cnak.ba) – U sklopu »Jelinih dana« u župi Kruševo, danas je, 4. listopada, na njezinu grobu u Krivodolu slavljena sv. misa. Velik broj vjernika okupio se i prije nje na Jelinu grobu gdje su izmoljena dva otajstva krunice, a zatim su vjernici zajedno sa svećenicima i ministrantima krenuli u procesiji do oltara.

Misno slavlje predvodio je vicepostulator fra Miljenko Stojić, a sumisili su mjesni župnik don Ljubo Planinić i župnik župe Ploče-Tepčići don Ivan Turudić. Pjevale su i svirale djevojke iz župe.

Fra Miljenko je u propovijedi najprije rekao nekoliko činjenica o Jeli. »Pokušali su je silovati poturčeni pripadnici našega naroda, ali ona se oduprla. Znala je tko je i što je te do kraja ostala vjerna toj istini. I bio je to njihov poraz, a mislili su zabilježiti još jednu zlu pobjedu.« Nakon toga se dotakao našega doba. »Danas su naizgled vremena drukčija, ali samo naizgled. Nedavno je našim krajevima bjesnio rat, te su ponovno neki činili što su prije činili Turci. Ali oduprli smo se, bili smo vjerni nasljednici mučenice Jele. No, borba još nije gotova. Ne zbog toga što bi se opet mogli ponoviti slični događaji, nego zbog toga što živimo u uljudbi utemeljenoj na laži i na zlu. To je trenutna uljudba Zapada. Stvorilo ga je kršćanstvo, ali se on odmetnuo od njega kao prvi ljudi od Boga u zemaljskom raju.« Nastavio je da današnji Zapad ne može shvatiti što je to velika Jela učinila. Zavladalo je liberalno razmišljanje s glavnim načelom slobodnoga života i slobodne volje. Plod Zapada bio je i komunizam iz kojega smo, hvala Bogu, izišli zahvaljujući osobama poput Jele koje su radije dale svoj život nego mu se priklonili. Liberalizam i komunizam iste su medalje, samo drugo naličje. Iskovane su u istoj radionici s namjerom pokoriti čitav svijet. Spominjući se vremena jugokomunizma naglasio je sljedeće. »Dobro se sjećamo žena u crnom i krunica u njihovim rukama. Možda kao djeca nismo razumjeli o čemu se tu radi, ali smo kasnije itekako razumjeli. Zbog toga smo ih cijenili i ostali im vječno zahvalni. Nije stoga čudno da je Bog progovorio u našoj sredini. Krv 66 franjevaca, 14 biskupijskih svećenika, 1 časne sestre franjevke, krv sveukupno 235 crkvenih osoba iz Herceg Bosne, BiH, krv mučenice Jele i tolikih članova vjernog puka Božjega nije mogla ostati bez odgovora. Postali smo znak nade u ovom nemirnom svijetu. Nešto poput židovskog naroda iz Staroga zavjeta.« U zaključku je rekao da je mučenica Jela cijenila duhovna bogatstva znajući da će jedino s njima jednoga dana doći pred svoga Gospodina. Sve ostalo je prolaznost. Ne slušajmo one koji govore da Jela danas više nema, da nam je tako teško pa moramo sreću tražiti u nekim drugim krajevima. To je zao zov, odbacimo ga i radije poslušajmo svoju dubinu kako bismo i sami bili nova Jela. Ovaj događaj danas je naša povijest, naša vjera, naša pobjeda.

Župnik don Ljubo zahvalio je na kraju sv. mise svima koji su pripomogli da se ovako lijepo organiziraju »Jelini dani«. Na taj način ne zaboravlja se žrtva naše Jele, a time i žrtva svih naših djevojaka koje su dale svoj život za Boga i svoju katoličku vjeru.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x