18. travnja, 2024.

IZRADA MONOGRAFIJE POSVEĆENE ŽRTVAMA IZ BROTNJA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 5. travnja 2019. (citluk.ba) – U uredu predsjednika Općinskog vijeća danas je održana 5. sjednica Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk. Uz članove Povjerenstva, među kojima je bio i fra Miljenko Stojić kao vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, sjednici su također nazočili Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk i Mate Miletić, savjetnik načelnika.

Sjednica je održana kako bi članovi Povjerenstva razgovarali o djelatnostima vezanima za pripremu monografije posvećene žrtvama iz Brotnja te kako bi načelniku općine Čitluk, koji je u uvodnom dijelu sjednice podupro rad Povjerenstva, uputili inicijativu kojom se predlaže imenovanje Odbora za izradu monografije. Ona bi uz žrtve Drugog svjetskog rata trebala biti posvećena i žrtvama Prvog svjetskog rata te Domovinskog rata. Također je upućena i inicijativa za imenovanje Uređivačkog vijeća za izradu monografije.

Imenovanje Odbora za izradu monografije i Uredničkog vijeća načelnik općine Čitluk Marin Radišić, kako je obećao, predložit će za sljedeću sjednicu Općinskog vijeća Čitluk jer je ovakva procedura propisana odlukom o utemeljenju Povjerenstva koju je usvojilo Općinsko vijeće Čitluk.

Razmatrajući mogući sastav Odbora za izradu monografije, Povjerenstvo je kontaktiralo sve župnike Broćanskog dekanata i oni su se složili da će biti dio Odbora zajedno s članovima Povjerenstva, kao i drugima koji mogu pomoći u izradi monografije.

Također je Povjerenstvo sastavilo popis užeg Uređivačkog vijeća. Važno je pritom naglasiti da će ovo tijelo u svom radu biti otvoreno i za vanjske suradnike.

Uz navedeno, članovi Povjerenstva razgovarali su i o prikupljenim podatcima te naglasili da su u suradnji sa župnicima prikupljene vrijedne informacije i da Povjerenstvo već raspolaže vrijednom arhivom podataka o žrtvama ratova koja će služiti za prvi korak u izradi monografije.

Za očekivati je da će njezina izrada biti složen i zahtjevan pothvat koji će trajati više od godinu dana. U razgovorima vezanima za izradu istaknuto je kako je najvažnije izbjeći možebitne pogrješke, te da je jako važno u izradu monografije uključiti stručnjake iz različitih područja. Tako će, primjerice, izradi monografije doprinijeti povjesničari, zatim demografi koji će objasniti utjecaj ratova na današnju populaciju u Brotnju, kao i ostali stručnjaci čiji će radovi biti zaokruženi u jednu cjelinu.

»Nije nam bitna brzina izrade monografije već nam je bitna njezina kvaliteta. Moramo već jednom imati knjigu s popisom naših žrtava jer to dugujemo stradalima, ali i današnjem pučanstvu Brotnja. Što budemo više odgađali korake vezane za izradu monografije posao će biti teži i zato je sada pravo vrijeme da sve ovo učinimo«, izjavio je Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva, i naglasio da će monografija sadržavati podatke o žrtvama iz Prvog i Drugog svjetskog rata te Domovinskog rata.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x