23. srpnja, 2024.

IZIŠAO 5. BROJ GLASILA STOPAMA POBIJENIH

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Humac, 10. kolovoza 2010. (Gojko Jelić) – Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« u svome glasilu Stopama pobijenih donosi u 5. broju novih 60 stranica ispisanih istinom o svjedocima vjere.

Misao vodilja cijelog ovog projekta izrečena je u jednostavnoj, ali upečatljivoj naslovnici kroz riječi: Nismo se umorili tražiti ih i dostojno pokopati.

Vicepostulatura je zajedno s Povjerenstvom za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća općine Široki Brijeg krenula u iskapanje masovne grobnice u Knešpolju na lokalitetu Dubrava. O ovome događaju fra Miljenko Stojić donosi dnevnički zapis, iz dana u dan, od 26. svibnja do 5. lipnja 2010. Događaj je pobudio široko zanimanje javnosti, a potakao je i potiče i neke druge hercegovačke općine da krenu putem kojim je krenulo širokobriješko povjerenstvo.

O značenju i radu Povjerenstva za list govori načelnik Općine Miro Kraljević.

U rubrici Stratišta pročitajte tekst o kulturocidu na Širokom Brijegu 1945. – 1947. Partizani su u svom prvom »oslobodilačkom« naletu ubili i spalili cijelu samostansku zajednicu, đake rastjerali, a zgradu gimnazije oštetili i opljačkali. U svom drugom naletu krajem siječnja i početkom veljače 1947. spalili su sve što se našlo u zgradama samostana, gimnazije, sjemeništa i konvikta. Tekst donosi iscrpan popis uništenog kulturnog blaga.

Pokrenuta je nova rubrika Istraživanja koja u ovom broju donosi nove priloge za životopis fra Radoslava dr. Glavaša. Tu su i dva teksta koja rasvjetljuju ulogu Milke Planinc, Jure Galića i drugih poznatih političara u zločinu nad hercegovačkim franjevcima.

U rubrici Glas o mučeništvu don Ilija Drmić navodi svjedočenje da se 7. veljače iz ratnog skloništa na Širokom Brijegu čulo pjevanje svetih pjesama. Prizor iz vremena prvih kršćana, kako kaže.

List donosi i izvadke iz Dnevnika Stjepana Vicana koji govore o smrti fra Stjepana Naletilića, Marijana Naletilića i Mate Penavića.

Rubrika Glas o znakovima donosi dva svjedočenja o uslišanim molitvama po zagovoru pobijenih hercegovačkih fratara.

Podlistak govori o Kultu svetaca, relikvija i slika. Zanimljivi i korisni podatci koji se odnose i na štovanje pobijenih hercegovačkih fratara.

List Stopama pobijenih dobiva ustaljeni oblik, nudi bogat sadržaj, a plodovi ovog pothvata već su vidljivi. Istina polako izlazi na vidjelo. Svjedoci zločina osjećaju dašak slobode i prenose nam dugo skrivane činjenice. Pobijenim fratrima dugujemo istinu o njihovoj žrtvi. Vjerojatno se ne će moći identificirati svi posmrtni ostatci, ali najmanje što se može učiniti je dostojan pokop.

Priložena datoteka:
SP, 5, dio.pdf

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x