17. travnja, 2024.

IVO JOSIPOVIĆ: »FRATRI SA ŠIROKOG BRIJEGA BILI SU LEGITIMAN CILJ VOJNIH DJELOVANJA«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 16. travnja 2019. (Ivana Karačić) – Poznati portal HRsvijet u članku Damira Šimića od 13. travnja osvrnuo se na posljednji istup Ive Josipovića glede pogubljenja hercegovačkih franjevaca na Širokom Brijegu u veljači 1945. Donosimo glavne naglaske.

U izjavi za riječki »Novi list« bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović pokušao je opravdati jugokomunističke likvidacije katoličkih svećenika. Kao primjer takvim tvrdnjama naveo je staru Ozninu tezu o »naoružanim franjevcima«. »Fratri sa Širokog Brijega podupirali su ustaše, kako to i danas čine neki njihovi nasljednici. Kada su partizani dolazili na Široki Brijeg, pružili su im vrlo snažan oružani otpor i uključivanjem u ratna djelovanja bili su legitiman cilj vojnih djelovanja«, riječi su Ive Josipovića. Ponavljajući teze kreirane s ciljem opravdavanja zločina još u vremenu Aleksandra Rankovića, on istodobno navodno žali »za svim ratnim žrtvama«. »Dakako, danas, s povijesnim odmakom, žalimo za svim žrtvama rata, ali moramo prepoznati što je bila čija uloga i tko je bio na pravoj a tko na krivoj strani«, izjavio je Ivo Josipović u razgovoru za Novi list.

No, kada je tijekom predsjedničke kampanje, u prosincu 2014., obišao Franjevački samostan na Širokom Brijegu imao je drukčiju retoriku. »Čast mi je što sam ponovo u Širokom Brijegu i što mogu uživati u ovom prekrasnom kulturnom blagu. Čuo sam impozantan podatak da je u jednom trenutku petnaest doktora znanosti predavalo u Gimnaziji. To je sjajan standard. Znamo da su mnogi ljudi koji su ovdje stekli temeljno obrazovanje poslije stekli zaista velike karijere.«

Podsjetimo da su tijekom 1945. jugokomunisti počinili strašne zločine nad hercegovačkim franjevcima. Tako su 6. veljače strijeljali šestoricu fratara zatečenih u župnoj kući u Mostarskom Gracu; 7. veljače upadaju u samostan na Širokom Brijegu i ubijaju 12 franjevaca te ih ubacuju u ratno sklonište gdje su ih i zapalili; 8. veljače uhitili su skupinu od osam franjevaca koji su se bili sklonili u samostansku mlinicu; 11. veljače prekinuli su nedjeljnu sv. misu u Izbičnu, odveli sa sobom trojicu franjevaca i ubili ih na nepoznatom mjestu; 14 veljače iz samostana u Mostaru, odveli su sedmoricu franjevaca, svezali ih žicom te ih ubacili u Neretvu…

Kao osoba odgovorna za prikrivanje jugokomunističkih zločina u Biokovu u javnosti je spominjan Ante Josipović, Ivin otac, a kao organizator zločina u Mratovu spominje se Miko Tripalo. Za nadati je se da će hrvatsko društvo konačno steći snage krenuti putem lustracije te tako na najbolji mogući način odgovoriti na pitanje što se zapravo dogodilo u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x