18. travnja, 2024.

HRVATSKI ULJUDBENI POKRET KRENUO U AKCIJU: STJEPANE, IZAĐI I ZAPALI SVIJEĆU ZA SVOJE ŽRTVE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 26. svibnja 2009. (Vedran Marjanović / Slobodna Dalmacija) – Tridesetak članova i simpatizera Hrvatskog uljudbenog pokreta Tomislava Draguna prosvjedovalo je jučer u Zagrebu ispred zgrade u kojoj živi bivši partizanski časnik Stjepan Hršak, tereteći ga za ratne zločine u Drugome svjetskom ratu nad pripadnicima poraženih vojnih snaga i civilima.

Tomislav Dragun u svom je govoru optužio Hršaka da je organizirao i rukovodio ubojstvom 21 franjevca i svećenika u noći s 4. na 5. lipnja 1945. u Maceljskoj šumi, a dio ostalih govornika, poput umirovljenoga generala HVO-a Željka Glasnovića, ustvrdili su da Hršak stoji iza likvidacija 14 tisuća ratnih zarobljenika i civila.

Prosvjednici su pozivali Hršaka da izađe pred njih i izjasni se o zločinima koji mu se stavljaju na teret, no on se nije pojavio.
U rujnu kod Manolića
»Stjepane, izađi i zapali svijeću za duše onih koji su zaslužili živjeti više od tebe!«, poručio je Dragun, podnositelj jedne od kaznenih prijava protiv Hršaka.

Na skupu je pročitano Hršakovo pismo Dragunu od 8. svibnja, u kojem Hršak ističe kako u vrijeme zločina u Maceljskoj šumi nije bio u Hrvatskom zagorju, nego u Zagrebu. Navodi kako je u lipnju 1992. dao iskaz zagrebačkom javnom tužiteljstvu koje ga je teretilo za ubojstvo 21 svećenika, u kojem je optužbe na svoj račun nazvao teškom izmišljotinom.

»Tužilac je odustao od optužnice protiv mene, a sudac je prekinuo sudski spor«, stoji u Hršakovu dopisu. Istovrsno okupljanje bit će 9. rujna priređeno i ispred vile u kojoj živi bivši predsjednik Vlade Josip Manolić, kojeg jedan od Dragunovih suradnika, Branko Stojković, tereti da je organizirao pogubljenja vojnih zarobljenika i civila u bjelovarskom kraju.

Dragunov pokret obići će adrese još 12 osoba koje smatra odgovornim za ratne zločine u Drugome svjetskom ratu.

Rojs »udario« po Mesiću i Sanaderu
Umirovljeni general HV-a Ljubo Ćesić Rojs, čelnik Hvidre Ivan Pandža Orkan, osnivač više propalih desničarskih organizacija Mladen Schwartz, istraživač partizanskih ratnih zločina Dragutin Šafarić, publicist Marko Francišković i mladi desničar Dean Golubić – samo su neka od imena koja su se u dvosatnom prosvjedu ispred zgrade u kojoj živi bivši partizanski časnik Stjepan Hršak obratila okupljenima.

Dok se Rojs okomio na predsjednika Republike Stjepana Mesića i premijera Ivu Sanadera, najavivši da će im se suditi za veleizdaju, Mladen Schwartz pozvao je na rušenje parlamentarne demokracije uz poklik »Za dom spremni!«. Skup je osiguravala nekolicina policajaca, a prosvjednici nisu pokušali doprijeti do Hršakova stana. Pročitani su, među ostalim, i brzojavi potpore Anti Gotovini, Branimiru Glavašu i Mirku Norcu.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x