24. veljače, 2024.

HRVATSKI MUČENICI I ŽRTVE IZ VREMENA KOMUNISTIČKE VLADAVINE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 2. rujna 2013. (Glas Koncila) – U izdanju Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatski martirologij te Glasa Koncila objavljen je zbornik radova »Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine«. U njemu su na više od 700 stranica sabrani radovi s prvoga znanstvenog skupa o toj temi, koji je održan u Zagrebu 25. i 26. travnja 2012., a uredili su ga mons. dr. Mile Bogović, dr. Josip Dukić, dr. Jure Krišto, Mate Rupić i mr. Miljenko Stojić.

U prvom dijelu, naslovljenom »Stradanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini«, govori se o žrtvama na cijelom prostoru gdje žive Hrvati te se ukazuje na korijene ideologije i represivnoga sustava koji je pobio oko 100 milijuna ljudi. Prikazan je dosadašnji stupanj znanja o zadanoj temi, ali je ukazano i na smjerove istraživanja u budućnosti. Drugi dio bavi se stradanjima svećenika po biskupijama te redovnika i redovnica po njihovim provincijama, dok je u trećem dijelu riječ o žrtvama za koje postoji moralna sigurnost da su i mučenici, odnosno za koje ima znakova koje Crkva traži za proglašenje mučenika ili mučenice. Tako su prikazani životi i dana izvješća o radu postulatura bl. Alojzija Stepinca, bl. Miroslava Bulešića, bl. Drinskih mučenica, s. Žarke Ivasić, fra Lea Petrovića i 65 subraće, fra Rafe Kalinića te o. Dominika Barača. Dodatak donosi zaključke skupa pa tako i zbornika te na stranom jeziku uvodno slovo mons. Bogovića, kako bi zalaganje za istinu o žrtvama i mučenicima iz vremena komunističke vladavine zainteresiralo i inozemne ljubitelje povijesti hrvatskoga naroda.

Knjiga je opremljena i fotografskim prilozima u boji, koji u slici dokumentiraju održani skup, te opširnim kazalima imena i mjesta.

Budući da zbornik prvi put donosi sve relevantne izvore i literaturu o temi koju obrađuje, bit će dobro polazište za sva daljnja istraživanja.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x