18. travnja, 2024.

FRA MILJENKO STOJIĆ U ZAGREBU: ZASLIJEPLJENI IDEOLOGIJOM OPRAVDAVAJU OČITE ZLOČINE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 11. svibnja 2013. (D. Šimić / hrsvijet.net) – Zavičajna zajednica Brotnjaka u Zagrebu bila je u petak navečer, 10. svibnja, organizator nastupa fra Miljenka Stojića, vicepostulatora postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Najprije je u Crkvi Bezgrješnog začeća BDM u zagrebačkoj Dubravi služena sv. misa koju je predvodio vicepostulator fra Miljenko Stojić.

»Večeras se posebno sjećamo žrtava komunizma, ali ne smijemo zaboraviti ni današnji raspojasani liberalni fašizam koji nas ne gleda kao ljude nego kao bića strojeve ili čak kao životinje« – naglasio je u propovijedi fra Miljenko.

Prosuđujući pokušaje prikrivanja povijesnih činjenica, pa i onih nad više od šest stotina katoličkih svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova, sjemeništaraca…, fra Miljenko je kazao kako akteri ovog nauma »očito računaju na zaborav«. »Zaslijepljeni ideologijom opravdavaju očite zločine i ne daju da istina ispliva na vidjelo, jer bi tada mogli progledati. Da to nije tako, ne bi se danas u hrvatskom društvu vukli ovako katastrofalni potezi. Računaju na zaborav pa se ponašaju tako kao da nitko ne razmišlja. A ne samo da su poubijali na stotine tisuća Hrvata tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata nego su to nastavili i kasnije. Tko je razmišljao drukčije bio je progonjen i uhićivan, a ako bi nastavio tim svojim putem jednoga dana progutala bi ga noć«, – kazao je fra Miljenko.

Govoreći o komunizmu ocijenio ga je »zločinačkom ideologijom zaslijepljenom plemenitom mržnjom«, kako ju je izvorno okarakterizirao jedan od njezinih ideologa Milovan Đilas. »Nisu znali za praštanje, govorili su o tzv. plemenitoj mržnji. Protivnici su za njih bili bića drugoga reda, niža bića. I nastojali su nam to svima utuviti u glavu. Željeznom rukom držali su školstvo, medije, državne ustanove. Htjeli su biti jedini glas istine. A zapravo su žestoko lagali.«– istaknuo je fra Miljenko.

Govoreći o ubojstvu šezdeset šestorice hercegovačkih franjevaca ukazao je kako je ogromna većina njih mučki ubijena nakon završetka ratnih operacija. »Komunisti su 1942. ubili jednoga hercegovačkog franjevca, drugoga 1944. kad su počeli opsjedati Široki Brijeg, a ostalih 64 od siječnja do srpnja 1945. Bio je to pokušaj rušenja simbola i uspostavljanja nekih drugih. Međutim, znamo da nisu uspjeli. I ne će uspjeti sve dok je u nama živa svijest o njihovim zločinima« – kazao je fra Miljenko.

Osvrnuo se i na ovih dana ekshumiranu masovnu grobnicu u središtu Širokog Brijega. »Nedavno smo premještali grobište iz samog središta Širokog Brijega. Komunisti su tu donijeli 100-tinjak posmrtnih ostataka, navodno partizana, a zapravo njemačkih i hrvatskih vojnika, kako kazuju još živi svjedoci. Podigli su im i spomenik, vrlo težak, ali su ga oni za svaki slučaj još armirali i dobro zabetonirali. Zbog toga nije mogao biti sačuvan prilikom premještanja posmrtnih ostataka ubijenih u mjesno groblje. Pronašli smo ih u teškom stanju, jer ih je rijeka Lištica redovno plavila, a alkoholičari u kasne sate služeći se spomenikom na njih izlijevali svoje popijeno piće. Umjesto zahvale određeni krugovi skočili su na noge braneći spomen obilježje, dok kosti uopće nisu spominjali.« – istaknuo je fra Miljenko.

Ukazao je i na činjenicu kako mučeništvo, ipak, nije izum ovoga našega vremena. »Bilo je tako i s prvim kršćanima. Progonili su ih kako Židovi tako i Rimljani. Ali upravo tada cvjetala je kršćanska vjera. Što su ih više progonili njih je to više bilo. Zato je s pravom uskliknuo Tertulijan da je krv mučenika – sjeme kršćana. A na Širokom Brijegu dogodilo se to da je upravo u ono poratno vrijeme u tom kraju bilo najviše duhovnih zvanja. Komunisti su se bili raspametili. Kako? Zanimljivo je danas čitati zapise njihovih tajnih službi. Dovijaju se na sve moguće načine da opravdaju svoj neuspjeh i da svojim nadređenima kažu da su bili revni.« – istaknuo je fra Miljenko.

U predavanju koje je slijedilo nakon sv. mise uz pomoć prikladne prezentacije fra Miljenko je kao odgovorne za novovjeko mučeništvo okarakterizirao Josipa Broza Tita i vodstvo KPJ, čiji su nasljednici i današnji SDP u Hrvatskoj i BiH. »Već sada imamo sasvim dovoljno dokumenata i iskaza preživjelih koji nedvojbeno pokazuju da je na vrhu ove zločinačke piramide stajao osobno Josip Broz Tito i Komunistička partija Jugoslavije«, zaključio je Stojić tijekom predavanja, dodavši kako su partijska tijela godinama pripremala »liste za odstrjel«, a represivni organi (OZNA i KNOJ), podređeni toj istoj partiji, proveli su zločinačku nakanu čim su borbene partizanske postrojbe stvorile preduvjete za takvo što.

Uz fra Miljenka Stojića nazočnima se obratio i Ante Beljo, predsjednik Zavičajne zajednice Brotnjaka u Zagrebu.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x