19. svibnja, 2024.

FILM »IN ODIUM FIDEI – IZ MRŽNJE PREMA VJERI« KRENUO U PRIKAZIVANJE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 13. veljače 2015. (Ivana Karačić / pobijeni.info) – U četvrtak, 12. veljače, u prepunoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru, održana je premijera dokumentarnog filma »In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri«. Njegova je tema ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca, žrtava komunističko-partizanskih zločina, za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća, a prikazane su i povijesne okolnosti u kojima se sve to dogodilo. Film sadrži mnoštvo arhivske građe s izjavama svjedoka iz tog vremena te povjesničara i onih koji se brinu da se dozna istina o ovim događajima i pronađu oni za čija se posljednja počivališta još ne zna.

Film se pojavio u produkciji Laudata, na čelu s ravnateljicom Ksenijom Abramović. Redateljica i scenaristica filma je Nada Prkačin, snimatelj i montažer je Ivan Lovrić, autor glazbe Željko Barba, a na grafici i dizajnu radio je Nikola Uroić.

Promocija je započela pjesmom klape Hrvoje, nakon čega se nazočnima obratio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko koji je istaknuo kako se ne može izgraditi mir dok se istina ne otkrije. Govor je završio stihovima iz pjesme »Pjesma mrtvog pjesnika« Dobriše Cesarića. Riječi pozdrava uputio je i dr. Dragan Čović, predsjedavatelj Predsjedništva BiH, izrazivši radost zbog ovoga dokumentarca kojim se osvjetljava istina o ubojstvu franjevaca, pokretača vjerskog, društvenog i kulturnog života u Hercegovini. Prije samog prikazivanja filma, nazočnima se obratila i ravnateljica Laudata, Ksenija Abramović. Istaknula je kako se ovaj film pojavljuje u providonosnom trenutku, upravo ove godine u kojoj obilježavamo 70. obljetnicu ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca te Godinu posvećenog života. Ujedno je najavila i prikazivanje filma u ožujku u hrvatskim zajednicama koje vode hercegovački franjevci u Chicagu, New Yorku i Norvalu.

Nakon prikazivanja dokumentarca nazočnima se obratila i scenaristica i redateljica filma Nada Prkačin. Ona se zahvalila svima na dolasku te istaknula kako je ponosna na Hrvate u BiH koji se nalaze u teškoj situaciji, ali se ne predaju, što su potvrdili i višesatnim čekanjem u redovima na nedavnim predsjedničkim izborima. Istaknula je da je film rađen s mnogo ljubavi te izrazila želju da se ovaj dokumentarac širi kako bi se proširila i istina o ovim događajima.

Dan ranije, u srijedu 11. veljače, u Zagrebu u kinu Europa, održana je predpremijera ovoga dokumentarca. Uvodnu riječ uputio je vikar Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM fra Ivan Ševo, koji je između ostaloga rekao: »Volio bih da primjeri franjevaca budu poticaj mladima na ljubav prema vjeri i domovini«. Profesor Tomislav Đonlić govorio je o odgovornosti Komunističke partije za zločine nad fratrima, na poseban način Okružnog komiteta za Zapadnu Hercegovinu bez čije se suglasnosti ubojstva franjevaca nisu mogla dogoditi. Svoju riječ uputili su i producentica filma, ravnateljica Laudata Ksenija Abramović, redateljica i scenaristica filma, Nada Prkačin. U glazbenom dijelu nastupili su Miroslav Škoro, Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Bosiljak iz Čučerja i članovi Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x