23. srpnja, 2024.

FILM »IN ODIUM FIDEI – IZ MRŽNJE PREMA VJERI« IZAZVAO VELIKO ZANIMANJE U CHICAGU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Chicago, 9. ožujka 2015. (A. L. / laudato.hr) – Projekcija filma »In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri«, koji govori o ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća, održana je jučer, u nedjelju 8. ožujka, u prepunom Hrvatskom kulturnom centru hrvatske u Chicagu. Suze u očima nazočnih jasno su govorile o važnosti tematike filma za hrvatsko iseljeništvo. Osjećaji se nisu mogli sakriti.

Prije projekcije filma, kojim nije osvijetljena samo zakopana istina o kojoj se godinama šutjelo već i razmjeri jugokomunističkih zločina, govorio je fra Jozo Grbeš – kustos hrvatskih franjevaca SAD-a i Kanade, Hrvatske franjevačke kustodije Sv. Obitelji.

Okupljenima se obratila i producentica filma te ravnateljica Laudata, gospođa Ksenija Abramović. Ona je ujedno kratko predstavila i Laudato televiziju.

Uz klavirsku pratnju gospodina Larryja Haptasa, prije prikazivanja filma djevojčica Iva Galić otpjevala je pjesme »Ave Maria« i »Pie Jesu«. Nakon projekcije Iva i njena majka Marijana Maja Galić zajedno su otpjevale »Krist na žalu«, a pjesmi su se pridružili i svi okupljeni.

Svemu ovome dodajmo i to da je subrat ubijenih hercegovačkih franjevaca, fra Častimir Majić koji je inače u 102. godini života i živi u samostanu sv. Antuna u Chicagu, i koji je u emigraciji pune 74 godine, odlučio postiti na dan kada se prikazuje film o njegovoj ubijenoj braći. On je inače u iseljeništvu već pune 74 godine. Jedan je od onih koje je Drugi svjetski rat zatekao u inozemstvu i koji se nakon pobjede jugokomunista nisu smjeli vratiti u domovinu.

Laudatov dokumentarac, scenaristice i redateljice Nade Prkačin, nakon ove projekcije bit će prikazan 15. ožujka u New Yorku te 22. ožujka u Norvalu, također u hrvatskim zajednicama koje vode hercegovački franjevci.

Govori
– fra Jozo Grbeš

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x