19. svibnja, 2024.

DRUGA VEČER MOLITVENOG PROGRAMA »X. DANA POBIJENIH HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 5. veljače 2020. (Ivana Karačić) – Molitveni program drugoga dana obilježavanja »X. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca« na Širokom Brijegu započeo je molitvom sv. krunice i razmatranjem u 17.30, nakon čega je u 18.00 uslijedila sv. misa zadušnica koju je predslavio i na njoj propovijedao don Ilija Jakovljević, vicepostulator postupka mučeništva bl. Miroslava Bulešića. Sumisili su vicepostulator fra Miljenko Stojić i fratri širokobriješkog samostana.

Don Ilija je u propovijedi istaknuo: »Mučeništvo nije junaštvo ili dokazivanje svoje ljudske moći; a još manje smatranje ovozemaljskog života bezvrijednim. Naši mučenici, naši fratri, nisu težili junaštvu, nego su nastojali, po uzoru na sv. Franju, svoj život suobličiti Vrhovnom Svećeniku Isusu Kristu i to do kraja, na križu. Mi ponekad više govorimo o junaštvu naših mučenika nego o njihovoj duhovnoj veličini. Oni su postali mučenici ne zbog svog junaštva, nego radi vjere i vjernosti Katoličkoj Crkvi i svom hrvatskom narodu. Izvor i počelo njihovog mučeništva treba gledati u njihovoj vjeri. Jer da nisu imali vjere, kad su došle nevolje, progonstva, mogli su otići, napustiti svoje zvanje i ovaj kraj. Međutim, oni nisu mogli svoju redovničku odjeću zamijeniti nekom drugom odorom, nisu mogli evanđelje zamijeniti nekom ideologijom. Na naše fratre možemo primijeniti riječi bl. Miroslava Bulešića, mučenika istog sustava: “Ako me ubiju, ubit će me za vjeru i za Boga!” Ovo nisu bile riječi očaja, već riječi duboke vjere koja je Božji dar. U mučeništvu naših fratara gledamo proslavu Isusa Krista. Oni su odlučili ići za njim do svoje Golgote, u svom mučeništvu opraštajući svojim ubojicama.« Rekao je i sljedeće. »Naša ljudska memorija ponekad je prepuna onog ljudskog, izvanjskog, što se dogodilo. Moramo zapisati ono što se dogodilo, to je naša obveza prema svim žrtvama i napaćenom našem narodu. Znam da se morate boriti za povijesnu istinu, jer i danas postoje pojedinci i sustavi kojima ne samo da nije stalo do istine o stradanju hrvatskog naroda, već svjesno i sustavno nastavljaju iskrivljivati povijesne činjenice. Naša je zadaća da govorimo, da pišemo samo istinu. Na nama je da skinemo stigmu ljage s naše subraće koju na njih staviše oni koji su ih pobili. Neka nam fra Leo i subraća (širokobriješki mučenici) budu nadahnuće da i mi danas dostojno živimo svoju vjeru i ostanemo vjerni Svetoj, Katoličkoj i Apostolskoj Crkvi.«

Misna čitanja i molitvu vjernika čitali su članovi Frame Široki Brijeg. Oni su predvodili i pjevanje na sv. misi zadušnici.

I večeras su dodijeljene nagrade IX. Nagradnog natječaja na temu pobijeni hercegovački franjevci za uzrast mladež. Prva nagrada pripala je Jani Bulum, učenici Opće gimnazije u Čapljini, za likovni rad »Ne ću pogaziti vjeru«. Druga nagrada pripala je Zlati Veroniki Bošnjak, učenici Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, za literarni rad pod naslovom »Moj brat živi«. Treću nagradu osvojio je Pero Pehar, učenik Srednje škole dr. fra Slavko Barbarić u Čitluku, za literarni rad »Hercegovačkih 66 vitezova«.

U povodu obljetnice ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca i mnoštva vjernih članova puka Božjeg, jutros u 10.00 pred križem na Trgu širokobrijeških žrtava vijence su položili i zapalili svijeće izaslanstva Grada Širokog Brijega, Zapadno-hercegovačke županije, Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a u BiH, zajedno s ministarstvom branitelja Zapadno-hercegovačke županije i Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata iz Mostara. Vicepostulator fra Miljenko Stojić predvodio je molitvu za pobijene.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x