23. srpnja, 2024.

ČITLUK: ŽRTVAMA TREBA ODATI DOSTOJNU POČAST

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 12. ožujka 2019. (citluk.ba) – Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk održalo je danas IV. sjednicu nakon ustrojavanja u srpnju 2016. Uz članove Povjerenstva sjednici održanoj u Dvorani za sastanke Općine Čitluk nazočili su još Marin Radišić, načelnik općine Čitluk i Mate Miletić, savjetnik načelnika.

Članovi Povjerenstva, među kojima je bio i vicepostulator fra Miljenko Stojić, na današnjoj su sjednici razmatrali informaciju o dosadašnjem radu i aktivnostima Povjerenstva, informaciju o radu Odjela HNS-a za Drugi svjetski i Domovinski rat i radu Udruge Mir International, te su razgovarali o planovima čitlučkog Povjerenstva za 2019.

Na samom početku sjednice istaknuto je da je glavni cilj Povjerenstva kroz proteklo razdoblje bio prikupljati informacije o grobištima na području općine Čitluk i raditi na terenu. »Kroz proteklo razdoblje prikupljeni su podatci za ekshumaciju više grobišta i njihovo obilježavanje. Velik broj grobišta je obilježen i neka od njih čekaju na skoru ekshumaciju. Jedan dio grobišta mještani su dobro uredili te ih zbog toga ne ćemo obrađivati već ćemo prednost dati pronalasku neobilježenih grobišta i ekshumaciji posmrtnih ostataka smještenih na lošem terenu kako bismo spriječili oskvrnjivanje posljednjih počivališta pobijenih«, naglasio je Slaven Markota, predsjednik čitlučkog Povjerenstva. Podsjetio je i na aktivnosti vezane za prikupljanje podataka koje su obavljene prije formiranja Povjerenstva, kao i na aktivnosti samog Povjerenstva u dosadašnjim sazivima.

Poseban naglasak Markota je stavio na najnovije aktivnosti Povjerenstva. Tom prilikom se osvrnuo i na rad spomenutog Odjela i Udruge koji vode brigu o Groblju mira na Bilima, organizaciji obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima: fašizma, nacionalizma i komunizma, kao i svim aktivnostima vezanim za daljnje uređenje Groblja mira. U razgovor pod ovom točkom dnevnog reda uključili su se svi članovi Povjerenstva te su pozvali sve žitelje Brotnja da sudjeluju u misnom slavlju koje je ove godine na Bilima planirano za 24. kolovoza.

Kako je kazano na današnjem sastanku, u planovima za izgradnju Groblja mira određeni prostor posvećen je žrtvama s područja općine Čitluk. Prema podatcima kojima raspolaže Povjerenstvo ovaj će prostor biti ispunjen s oko 1.700 križeva, jer je to broj žrtava zabilježenih na području Brotnja. On se temelji na podatcima koje posjeduje Povjerenstvo i podatcima koji su zabilježeni u župama i drugim izvorima, no bit će dodatno provjeren kako bi na Bilima bio postavljen po jedan križ za svaku žrtvu s područja Brotnja.

Na današnjem sastanku članovi Povjerenstva razgovarali su i o aktivnostima vezanim za izdavanje sveobuhvatne monografije posvećene žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća stradalima s područja Brotnja. Za izradu monografije već su napravljene odrađene pripremne aktivnosti, a na sastanku je zaključeno da će se povećati aktivnosti oko pročišćavanja podataka o žrtvama iz Drugog svjetskog rata i poraća u cilju njihova objedinjavanja.

Također, Povjerenstvo je ponovilo apel žiteljima Brotnja da se dostavljanjem podataka o žrtvama i njihovim posljednjim počivalištima uključe u rad Povjerenstva i na taj način doprinesu dostojanstvenom odavanju počasti žrtvama i pronalaženju njihovih posmrtnih ostataka.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x