23. srpnja, 2024.

ČITLUK: DOSTOJANSTVENO POKOPANE ŽRTVE KOMUNISTIČKOG TERORA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 21. kolovoza 2014. (D. Šimić / hrsvijet.net) – Pokop žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća, čiji su posmrtni ostatci pronađeni u ekshumacijama koje je na području Brotnja organiziralo i provelo Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća, upriličen je jučer, u srijedu 20 kolovoza, u Čitluku.

Prije samog pokopa održana je suslavljena sv. misa koju je u svojstvu izaslanika mons. Ratka Perića predslavio generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije don Željko Majić, zajedno s mjesnim župnikom fra Mirom Šegom, fra Stjepanom Krasićem i fra Miljenkom Stojićem, vicepostulatorom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Propovijedajući je don Željko nazočnima poručio kako razlog okupljanja na sv. misu zadušnicu treba biti zazivanje milosrđa Božjeg i upućivanje molitvi Bogu koji je milosrdan i milostiv, a ne ni u kom slučaju pobuđivanje mržnje ili poriva za osvetu zbog tolikog zla koje je naneseno našim precima. »Zahvaljujući Povjerenstvu za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća s područja općine Čitluk kojega je u prosincu 2011. utemeljilo Općinsko vijeće Čitluk, evo nas danas ovdje okupljenih da slavimo sv. misu zadušnicu za duše četvero poginulih u Drugom svjetskom ratu, a čiji su zemni ostatci pronađeni na području općine. Na žalost, ni u ovom trenutku nemamo podrobnije podatke o njihovom životu, mjestu i načinu pogibije; pa ni imena im ne znamo. Oslanjamo se na sjećanja preživjelih mještana koja su nam od velike pomoći da se zemni ostatci otkriju i na dostojan način kršćanski pokopaju. Neka dobri Bog ovo njihovo hvalevrijedno djelo obilno blagoslovi životnim zdravljem, duševnim mirom i, kada dođe Njegova sveta volja, bude im blagi i milosrdni sudac. Pozivamo i hrabrimo sve one koji nešto znaju, pa taman i sami osjećali krivicu zbog počinjenih zločina, da pomognu kako bi se nebrojeno mnoštvo “suhih kostiju” doma hrvatskoga, rasutih po dolinama i planinama, ubačeno u jame i škrape, sakupilo, dostojno pokopalo, Dahom Božjim oživjelo. I mi zajedno s njima. Bog, bogat milosrđem, zbog velike ljubavi kojom nas uzljubi, nas koji bijasmo mrtvi zbog prijestupa, oživjet će zajedno s Kristom i milošću svojom spasiti«, istaknuo je don Željko Majić tijekom propovijedi.

U ime Povjerenstva nazočnima se obratio pročelnik Ivan Sabljić. »Posljedica planiranog zločina, koji je izvela Komunistička partija i pripadajuća joj represivna tijela, u koju svakako ubrajamo i žrtve Križnih putova, ogromni su demografski gubitci. Izravna posljedica te zločinačke ideologije ogleda se u činjenici da su hrvatski prostori od Dubravske visoravni na istoku do Livna na zapadu i Makljena na sjeveru izgubili više od 20.000 svojih žitelja, što predstavlja demografski gubitak od skoro deset posto«, istaknuo je Sabljić. Govoreći o aktivnostima Povjerenstva istaknuo je da se započeti poslovi nastavljaju. »Povjerenstvo će i nakon ovog pokopa žrtava ekshumiranih na lokalitetima Zoljevac i Blatnica, preko preostalih živih svjedoka iz tih vremena, ali i kroz dostupnu arhivsku građu, nastojati otkriti, popisati, obilježiti, a po mogućnosti i ekshumirati, žrtve iz masovnih grobnica na prostoru Brotnja«, zaključio je Sabljić, zahvalivši se na potpori općinskim vlastima, svome prethodniku prof. Andriji Stojiću, te fra Miljenku Stojiću na ideji za uspostavljanjem općinskih povjerenstava i svesrdnom pomoći.

U ime općine Čitluk od žrtava se oprostio načelnik općine Ivo Ino Jerkić. »Zaborav je upravo ono od čega trebamo otrgnuti sve naše žrtve. Današnji ispraćaj je naša dužnost i naša obveza prema svim onima koji su dali svoje živote za Domovinu. Ovakav ispraćaj je najmanje što možemo učiniti za one koji su položili život na oltar Domovine i čije smo posmrtne ostatke uspjeli pronaći… Uistinu svojom žrtvom naši mučenici su nas zadužili da naše potomke upoznamo s istinom i na taj način našim mučenicima osiguramo vječni život u srcima i mislima svih Hrvata«, kazao je načelnik Jerkić.

Okupljenima u crkvi Krista Kralja u Čitluku obratio se i fra Miljenko Stojić, povjerenik Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij za Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkansku biskupiju te vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. »Danas pokopavamo četvoricu onih koje su komunisti ubili na ozemlju naše općine. To je naša ljudska i vjernička dužnost. Komunisti su prema ovakvim svojim žrtvama postupali kao prema otpadu. U Ljubuškom su na njihovim kostima sagradili parkiralište za autobuse, u Mostaru partizansko groblje i igralište, na Radimlji vinograd, u Zagrebu zgrade za stanovanje, na Bišini smetlište, na Kupresu javni zahod… ili su, pak, sve jednostavno rješavali bacanjem u jame. Stoga neka naše molitve i neka naše sjećanje budu danas upravljeni i prema onima za čije se grobove još ne zna«, poručio je fra Miljenko Stojić, najavivši popis svih katolika – žrtava komunizma na prostoru jurisdikcije HBK i BK BiH koji bi trebao otpočeti već ove jeseni.

Nazočnima se obratio i dugogodišnji uznik Dario Kordić, koji je u vrlo emotivnom i produhovljenom govoru istaknuo da hrvatski narod svoju opstojnost na ovim prostorima »od stoljeća sedmog može zahvaliti isključivo Bogu i Majci Božjoj«.

Nakon sv. mise zadušnice i prigodnih obraćanja okupljeni vjernici u procesiji su ispratili četiri lijesa s posmrtnim ostatcima do obližnjeg groblja Podadvor, gdje su na dostojanstven način sahranjeni.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x