02. prosinca, 2023.

BLAGOSLOV »VUKOVARSKOG KRIŽA« I MISA NA »GROBLJU MIRA« NA BILIMA U PRIGODI EUROPSKOG DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARIZAMA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 23. kolovoza 2020. (IKA) – U organizaciji Odjela za Drugi svjetski rat i poraće Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a) BiH, na spomen-području Groblje mira na Bilima, platou između Mostara i Širokog Brijega, priređeno je u subotu, 22. kolovoza, obilježavanje 75. obljetnice velikog stradanja hrvatskog naroda i komemoracija za sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata, u prigodi Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarizama: komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, javlja portal grobljemira.info.

Uoči samog obilježavanja podignut je središnji križ, rad kipara Ivana Bošnjaka, po uzoru na Vukovarski križ simbolično obilježavajući stradanje hrvatskog naroda u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu. Također su podignuti novi križevi pojedinačnih žrtava iz općina Široki Brijeg i Odžak, onih obitelji koje su uplatile za križeve svojim članovima. Na taj način broj se križeva iz godine u godinu povećava.

Sveto misno slavlje i blagoslov križa predvodio je fra Ivan Ševo, a suslavilo je 10-ak svećenika koji su se ovom prigodom prisjetili i svih mučkih ubijenih crkvenih osoba tijekom i na koncu Drugoga svjetskog rata.

»Ova sv. misa zadušnica, Isusova jedinstvena žrtva, neka bude zalog vječnog otkupljenja i spasenja svima koji su u svibnju 1945. i poslije njega, nevini izgubili i prosuli svoje mlade živote na prostorima BiH, Hrvatske, Austrije, Slovenije… Molit ćemo stoga i za svjetlo istine kako bismo dublje spoznali brojne i opasne plodove spomenutih ideologija zla dvadesetoga stoljeća, jer želimo u našoj Domovini zaliti klice Božjega kraljevstva utemeljenoga na ljubavi i vjeri, a ne na ljudskoj okrutnoj sili i užasnoj mržnji. Kao vjernici, mi se čvrsto uzdamo jedino u Boga, i to u Onoga koji sve posvećuje u božanskoj istini; jer Bog je davatelj Istine, i to onome koji Mu svjesno usmjerava svoju volju, što dokazuje u iskrenoj molitvi – molit ćemo ga, dakle, da nam udijeli jasne i neupitne kriterije te istine, a tu je na prvome mjestu ljubav«, rekao je fra Ivan Ševo u uvodu.

Iz njegove propovijedi, pak, izdvojimo sljedeće. »Tema 1945. godine živa je i danas ne samo zbog svoje povijesne blizine nego poglavito zbog svoga cjelovitog značenja. Tu mislim na potrebu našeg ljudskog sjećanja i vjerničkog čašćenja, jer žrtve rata traže priznanje patnje. To će reći, naše “suočavanje s prošlošću” predstavlja nezaobilazan dio iskustva “kulture sjećanja”. Doista, bez kulture sjećanja kao orijentira i znaka na povijesnom putu, nema sigurne sadašnjice i ujedno budućnosti. Zaista, dostojanstveno suočavanje s prošlošću, s obzirom na sadržaje, oblik, tijek i brojne tragične ishode Drugoga svjetskog rata, čini bitnu pretpostavku oblikovanja one političke i moralne kulture koja se razračunala s nasiljem kao glavnim instrumentom tadašnje okrutne komunističke politike spram Hrvata katolika diljem naše Domovine.«

U ime Odjela HNS-a za Drugi svjetski rat i poraće te kao povjerenik Komisije HBK i BK BiH za hercegovačke biskupije skupu se obratio i fra Miljenko Stojić. »Jasno je da sve ovo činimo uz pomoć novčanih priloga s raznih strana. Hvala svima koji su nam do sada pomogli. Uskoro ćemo na našem portalu dovršiti njihov popis tako da se zna za njih. To im je naša skromna hvala, a Bog će ih nagraditi na svoj način. Pristupili smo i nabavi zvona za ovu našu crkvicu. Ako tko želi biti darovatelj ili kum zvona, neka nam se javi preko podataka na portalu. U tijeku su i neke druge stvari. Ubrzo ćemo na portalu objaviti o čemu se radi pa će se i u tomu moći sudjelovati. Od radova treba još spomenuti neprestano poboljšavanje prilaznih puteva. Obnovili smo i proširili onaj prema Gorancima, uskoro krećemo s onim od Širokog Brijega prema Bilima. Mnogo ima onih kojima bi trebalo zahvaliti. Ne ćemo ih nabrajati, nego samo u ime naših žrtava jasno i glasno reći: Hvala. Bog zna kako će ih za to nagraditi. Na kraju još recimo da je sv. papa Ivan Pavao II. na pragu ovoga tisućljeća pozvao sve narode da popišu svoje vjerne svjedoke ili mučenike, da o njima govore i nasljeduju ih. A mi smo ih imali ne samo među crkvenim osobama, nego i među vjernim članovima puka Božjega. Stoga nam je učiniti sve što je u našoj moći da se to sazna, jer su oni graditelji mira i zajedništva.«

Nakon sv. mise zadušnice odana je počast svim žrtvama svečanom komemoracijom, te su položeni vijenci izaslanstva HNS-a kojeg je predvodio predsjednik Dragan Čović, te izaslanstva države Hrvatske, Počasnog bleiburškog voda, Hrvatskog križa te Ministarstva obrane i OS BiH.

Na kraju programa pozvani su svi da prate stranicu grobljemira.info gdje će ubuduće biti dostupan rad općinskih povjerenstava na popisima žrtava, kao i ostale djelatnosti oko uređenja Groblja mira.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x