24. veljače, 2024.

BILE, GROBLJE MIRA: PROSLAVA SV. JOSIPA I BLAGOSLOV ZVONA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Bile, 23.travnja 2021. (Anita Martinac / grobljemira.info) – U povodu blagdana Sv. Josipa Radnika 1. svibnja na Groblju Mira na Bilima, župa Goranci, slavit će se sv. misa s početkom u 12.00 sati. Predvodit će je fra Miljenko Stojić, povjerenik HBK i BK BIH za hrvatski martirologij u hercegovačkim biskupijama te vicepostulator postupka mučeništva pobijenih hercegovačkih franjevaca.

Tom prigodom blagoslovit će i novopostavljena zvona na crkvi Sv. Josipa. Zvona su dar prijatelja i dobročinitelja Nedjeljka Milićevića, koji je time postao kum zvona. Napisi koji rese tri zvona su: »Hrvatski mučenici, molite za nas«, »Sv. Josipe, moli za nas« i »Kraljice mira, moli za nas«. Od dana blagoslova zvona će redovito zvoniti, a posebno će biti najavljeno zvonjenje tih, kao i svih ostalih crkvenih zvona, na dan 15. svibnja u 16.00 kada je započelo stradanje hrvatskog naroda na Bleiburgu i Križnom putu. Posebno će ih imati prilike čuti svi oni koji dolaze zapaliti svijeću za svoga ubijenoga nakon što su pomogli da se na Groblju mira za njega podigne križ.

Podsjetimo još na neke činjenice. Približit će nam Sv. Josipa.

Crkvu Sv. Josipa Radnika na Groblju mira 2016. blagoslovio je biskup mostarsko-duvanjski i upravitelj trebinjsko-mrkanski msgr. Ratko Perić u povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

Hrvatski sabor na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687., na poticaj zagrebačkog biskupa Martina Borkovića, jednoglasnom odlukom proglasio je Sv. Josipa zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva. U protokolu Hrvatskoga sabora iz toga vremena na latinskom jeziku je zapisano: »Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni branitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran«. Kao trajan spomen na tu odluku 14. srpnja 2008. na ulazu u Hrvatski sabor postavljen je reljef Sv. Josipa, rad kipara Šime Vulasa. Upravo zbog toga na hrvatskom tlu posebno se štuje i slavi blagdan Sv. Josipa, kao i diljem svijeta gdje djeluju hrvatske katoličke misije i zajednice.

Manje je poznato, ali svakako je značajno spomenuti, kako je još 1962. mostarski biskup Petar Čule na Drugom vatikanskom saboru pred svim drugim biskupima opširno govorio o Sv. Josipu, zahtijevajući da se njegovo ime uključi u Rimski kanon mise. Govor biskupa Čule o Sv. Josipu doveo je papu Ivana XXIII. gotovo do suza, jer je i osobno poznavao patnju koju je biskup Čule prolazio pod zlosiljem komunizma. Tri dana nakon što je biskup Čule održao svoj govor o Sv. Josipu, papa Ivan XXIII. odredio je da se ime Sv. Josipa uključi u Rimski kanon. Dekret je stupio na snagu 8. prosinca 1962. Danas je ime Sv. Josipa uvršteno u sve četiri euharistijske molitve.

Za ovu 2021. Sveta Stolica objavila je apostolsko pismo pape Franje »Patris corde« (Očinskim srcem) u povodu 150. obljetnice proglašenja Sv. Josipa zaštitnikom sveopće Crkve. U povodu toga do 8. prosinca 2021. održat će se Godina Sv. Josipa uz koju su vezani posebni oprosti. Ljubljeni otac, otac pun nježnosti, poslušni otac koji prihvaća; otac kojega resi kreativna hrabrost, marljiv, uvijek u sjeni, tim riječima papa Franjo na nježan i dirljiv način opisuje Sv. Josipa. U pozadini Apostolskog pisma krije se pandemija COVID-19 koja nam je – piše Franjo u pismu – pomogla da shvatimo važnost običnih ljudi, onih koji se, daleko od očiju javnosti, svakodnevno iskazuju u krjeposti strpljivosti ulijevajući drugima nadu i potičući na suodgovornost. Po tome su nalik Sv. Josipu, »čovjeku koji prolazi nezapaženo, čovjeku svakodnevne prisutnosti i povučenom u skrovitost«, a koji je ipak imao ulogu protagoniste u povijesti spasenja.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x