04. veljače, 2023.

AGENTICA PAVA MILETIĆ IZ DOBROGA SELA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 22. veljače 2010. (Tanja Turudić / javno.ba) – Kurirska mreža bila je jedna od najznačajnijih poluga negdašnjeg ilegalnog komunističkog pokreta. Kraci su joj bili strašno razgranati dopirući i do tamo gdje se malo tko nadao kako je nešto takvo moguće? Akteri su bili i stari i mladi, znani i neznani sudionici NOP-a!

Netko će ustvrditi kako je sve počinjalo još u danima djetinjstva, netko kako se potreba za takvim osjećajima javljala u nešto kasnijoj dobi, no kada mlada i naivna duša takoreći sve upija, a nema nekih drugih uspomena, osim možda određenog bola i nespokoja, a ono još ožive slike iz vremena rata, što se također događalo, sjećanja kao da propadaju u nekakav bunar, a ono na dnu tog bunara, tog grotla, još se nazire bar dašak svijesti i svjetlosti…

Nažalost takvih slučajeva ili primjera na prostoru Hercegovine bilo je i previše. Previše onih koji su prezirali svoj rod i narušavali njegovo dostojanstvo uzdizano desetljećima, pa i stoljećima. Takvih, koji su zaboravljali sve ono što čovjeka čini čovjekom nije bila samo šačica – bio ih je pun arar! Među njima je bilo i žena. Jedna od takvih je i mlada partizanka Pava Miletić iz Dobrog Sela kod Čitluka.

Kao mlada frizerka u Mostaru se uključila u špijunsku mrežu komunističkih zlikovaca, pa priča kaže kako je Mostarski bataljon stigao u Prozor, smjestio se u sela Lug i Duge, pa je Srezski komitet KPJ želio povezati partijske ćelije i skojevske organizacije na prostoru Prozora, Uskoplja i dijelu tadašnjeg konjičkog sreza na desnoj obali Neretve, a upravo je Pava Miletić, skupa s Mirkom Onešćukom, određena za omladinskog rukovoditelja Prozorskog bataljuna.

Agentica Pava se vješto ubacila u samostan na Šćitu i stupila u vezu sa svećenikom fra Viktorom Sliškovićem, koji je bio rodom iz Srednje Bosne iz sela Polje – tadašnja župa Dolac. Uvjeravala je fra Viktora Sliškovića kako želi pobjeći iz partizana, ali kao ne zna kako to učiniti! On je u početku sumnjao, ali nakon koja tri mjeseca povjerovao je agentici Pavi, koja je imala pomoć zločinačke obitelji Mate Meštrovića, čija je kćerka Dobrila poginula u Petoj ofenzivi.

Ostatak teksta pročitajte na stranicama javno.ba ili u pdf obliku.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x