23. srpnja, 2024.

U CRKVI NA ŠIROKOM BRIJEGU POKOPANI POSMRTNI OSTATCI FRA MAKSIMILIJANA JURČIĆA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 30. studenoga 2009. (Višnja Spajić / Vicepostulatura) – Posmrtni ostatci hercegovačkog franjevca fra Maksimilijana Jurčića, kojega su partizani 1945. zajedno s još petero ljudi, najvjerojatnije civila, ubili i bacili u masovnu grobnicu kod Vrgorca, pokopani su u nedjelju, 29. studenoga 2009. u samostanskoj crkvi u Širokom Brijegu u grobnicu u kojoj je već pokopan 21 ubijeni hercegovački fratar.
Uprava provincije, u dogovoru s Vicepostulaturom, odlučila je da ovogodišnji Kapitul na rogožinama, dan okupljanja cijele Provincije na Širokom Brijegu, a koji se slavi 29. studenoga na spomendan Svih svetih Franjevačkoga reda, bude danom ukopa zemnih ostataka fra Maksimilijana Jurčića.
Sv. misno slavlje predslavio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan dr. Sesar, u suslavlju 70 svećenika među kojima su bili splitski provincijal fra Željko dr. Tolić, gvardijan širokobriješki fra Branimir Musa, vicepostulator fra Miljenko Stojić i vrgorački župnik fra Petar Vrljičak. Sv. misi je nazočila i fra Maksimilijanova obitelj i rodbina.
Provincijal je u propovijedi istaknuo da se Provincija nikada nije prestala zanimati za svoju nevinu pobijenu braću, te da nas nije okupila mržnja ni želja za osvetom, nego vjera u uskrsnuće i želja za istinom, te fra Maksimilijanov povratak na Široki Brijeg na kojem je činio svoje prve fratarske korake, među ostalu pobijenu braću sahranjenu u crkvi.
Kovčeg s fra Maksimilijanovim posmrtnim ostatcima bio je izložen pred oltarom širokobriješke crkve sat prije početka sv. mise i obreda pokopa koji su bili u 16.00. Sv. misi je prethodila kratka meditacija o zrnu i povratku koju je izrekao fra Josip Vlašić, ceremonijer slavlja, zatim je mlada Lucija Hrstić otpjevala pjesmu Sveti pastiri, posvećenu pobijenim fratrima, a za koju je sama napisala stihove i glazbu. Potom je na velikom platnu, tako da su je mogli vidjeti svi nazočni u prepunoj crkvi na Širokom Brijegu, prikazana video prezentacija o fra Maksimilijanovu životu za koju je tekst napisao fra Ante Marić.
Na kraju euharistijskog slavlja nazočnima se obratio vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenko Stojić izrekavši riječi zahvale svima koji su pomagali da se pronađu pobijeni fratri, te pozvao sve koji nešto znaju o preostalim pobijenim fratrima, kojima se ne zna za grob, da se jave u Vicepostulaturu.
Po završetku sv. mise lijes s fra Maksimilijanovim ostatcima do grobnice je ponio fra Hadrijan Sivrić, uz pratnju fra Vinka Dragićevića i fra Dobroslava Begića. Oni su pokojnika osobno poznavali.
Fra Maksimilijan Jurčić identificiran je 27. travnja 2009. na patologiji za sudsku medicinu KBC Split. U zadnjih 5 godina identificirana su još tri hercegovačka franjevca: fra Melhior Prlić, fra Zdenko Zubac i fra Julijan Kožul, koji su pokopani također u širokobriješkoj crkvi. Tako sada u grobnici, smještenoj u desnoj lađi širokobriješke bazilike, počivaju posmrtni ostaci 22 fratra Hercegovačke franjevačke provincije od ukupno 66 ubijenih, uglavnom po završetku II. svj. rata. Njihov grob, koji uređuju članovi III. reda sv. Franje, nezaobilazno je mjesto molitava vjernog puka. Za posmrtne ostatke 35 pobijenih hercegovačkih fratara još se ne zna.
Dan ranije u Vrgorcu je pokopano pet nepoznatih stradalnika, vjerojatno civila, pronađenih skupa s fra Maksimilijanom.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x