23. srpnja, 2024.

ZABORAVLJENI KRVAVI ZLOČINI

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Split, 20. rujna 2009. (Saša Horvat / slobodnadalmacija.hr) – Za vrijeme i u poraću 2. svjetskog rata 664 Hrvata u crkvenoj službi su ubijena – što bez ikakva suda na masovnim stratištima, što zvjerski mučeno, što otrovano, što osuđeno na smrt i smaknuto. Podatak je to što Hrvatsku stavlja u sam vrh po brojnosti ubijenih crkvenih djelatnika za vrijeme komunističkog režima. Za toliki broj likvidacija doslovno nitko nikada nije odgovarao. Stoga čudi što ne postoji intenzivniji oblik istraživanja tih zločina.
Naime, postoje brojne lokacije za koje se utemeljeno tvrdi kako skrivaju kosti žrtava, ali i dalje nisu otkopane. Zanimljivo je i to da nije realizirano vraćanje crkvenih matičnih knjiga koje su oduzete 1945. svim biskupijama, a što su bivši premijer Ivo Sanader i kardinal Josip Bozanić dogovorili 2005. godine. U knjigama se nalaze važni dokazi o zločinima, a u ovom trenutku povjesničari nemaju pristup tim vrelima.
No, ipak ima ljudi koji se brinu da se krvava povijest ne zaboravi. Naime, ubojstvo 66 hercegovačkih fratara istražuje i prikuplja dokumente i svjedočenja za njihovo proglašenje blaženima i svetima Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, sa sjedištem u Humcu u BiH. Vicepostulator je fra Miljenko Stojić, koji nas je uputio u postupak.

U Rim na proučavanje
– U kojoj je fazi istraživanje i prikupljanje dokumenata?
Trenutačno prikupljamo svjedočanstva još živućih svjedoka. Nakon toga prikupljenu građu uputit ćemo u postupak na biskupijskoj razini, dovršetkom tog postupka sve ide u Rim na daljnje proučavanje. Predmnijevam da nam treba barem još pet godina da to dođe do Rima. Tamo će trebati i više. Očito će postupak biti dug, ali to nije važno, najvažnije je skupiti kvalitetne dokaze i širiti duhovnost koja proizlazi iz žrtve pobijenih fratara.

Ostatak članka, odnosno čitav članak možete pročitati na stranicama Slobodne Dalmacije ili u pdf obliku ako kliknete ovdje.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x