23. srpnja, 2024.

PREDSTAVLJENA KNJIGA PERE SIMIĆA »TITO – FENOMEN STOLJEĆA«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 22. svibnja 2009. (Marko Kuman / Večernji list) – Novopokrenuta knjižnica »Večernji edicija«, u kojoj će Večernji list objavljivati svoja najbolja izdanja, objavila je svoj prvijenac. Čast da »otvori sezonu« dobilo je najnovije djelo »Tito – fenomen stoljeća« beogradskog novinara i publicista Pere Simića. Bez obzira što se o Titu 29 godina nakon njegove smrti govori i piše više nego ikad, jasno je da još nemamo uvid kakav je i tko je uistinu bio Josip Broz.
Pero Simić otkriva: Tito je naredio ubijanje zarobljenika
U dnevnopolitičke teme Tito se prema potrebi gotovo redovito izvlači iz ladice, međutim mogli bismo reći da i dalje vlada glad za povijesnim podatcima koji bi nam opisali Titov život. I upravo nam knjiga Pere Simića, koji se Titovim životom bavi već 20 godina, na najbolji mogući način otkriva tajne i razbija neke predrasude iz maršalovog životopisa.


O Titu iz prve ruke

Simić je dugo i precizno istraživao Tita, a tijekom 90-ih, kada se raspadao Sovjetski Savez, a čvrsta policijska ruka koja je desetljećima vladala državom polako počela popuštati, našao se na izvoru informacija u Moskvi i dobio izuzetnu građu za svoje djelo.

»Istina o Titu može koristiti ne samo nama koji pokušavamo trezveno razmišljati o tom vremenu i osobi koja je određivala naše sudbine, a čije se životno djelo raspalo gotovo odmah nakon njegove smrti, nego može pomoći i onima koji o njemu sude blagonaklono«, istaknuo je Simić.

Nakon čitanja Simićeve knjige bit će nam zapravo jasno koliko smo malo znali o Josipu Brozu Titu i kolika je važnost ovog djela. Antun Vrdoljak koji upravo snima dokumentarno-igrani film o Titu ispričao je koliko je zapravo kompleksna osoba bio Josip Broz.
Dvije skupine
!Ako je Tito išta uspio za svog života, onda je to da nas je danas sve uspio posvaditi zbog sebe. I danas u Hrvatskoj žive dva pola, dvije skupine. Ispred jedne skupine Tita ne smijete hvaliti, a ispred druge ga ne smijete kritizirati«, poručio je Vrdoljak potvrdivši brojne kontroverzne priče o »dječaku sa Sutle«.

Aktualnost knjige
Kolika je važnost knjige koja je upravo izašla u sklopu knjižnice »Večernji edicija« naglasio je i predsjednik uprave Večernjeg lista Marjan Jurleka koji je svjestan važnosti Simićeve knjige i trenutka u kojem je objavljena.

»Dok god diktatori postoje, ova knjiga je opomena«, naglasio je Jurleka.

Autor konačno demantira »komunističku« istinu o Titu

Predgovor knjizi napisao je urednik »Večernji edicije« Zvonimir Despot, a u prodaji će biti od 25. svibnja 2009. Na više od 400 stranica s nizom preslika dokumenata i fotografija, Simićeva knjiga ponudit će bez imalo uljepšavanja ili cenzure uvid u život i djelo Josipa Broza Tita.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x