23. srpnja, 2024.

U BIH 90 NEISTRAŽENIH MASOVNIH GROBNICA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 9. svibnja 2009 (Marija Medić / Dnevni list) – Tradicionalnim mini maratonom u povodu zaustavljanja tenkova Polog – Široki Brijeg u četvrtak, 7. svibnja počela je svečanost obilježavanja manifestacije »Svibanjska sjećanja 2009.«. Manifestacija je upriličena u znak prisjećanja na obljetnice: Bleiburg i Križni put 1945., zaustavljanje tenkova u Pologu 1991., te sjećanje na ministra obrane RH Gojka Šuška 1998., a u sklopu iste je upriličeno i polaganje vijenaca na Trgu širokobrijeških žrtava. Središnja svečanost upriličena je u kinu Borak.

Prisjećanje na Bleiburg
Na samom početku ove svečanosti nazočnima se prigodnim riječima obratio predsjednik Povjerenstva za pripremu obilježavanja obljetnica i predsjednik OV-a Široki Brijeg Nedjeljko Bokšić. On je, između ostalog, istaknuo da je zaustavljanje tenkova u Pologu nastavak borbe hrvatskog naroda za samostalnu i nezavisnu hrvatsku državu i da je na tom putu jedan od najzaslužnijih bio upravo ministar Gojko Šušak. O zločinima nad franjevcima govorio je Ante Beljo, ravnatelj Hrvatskog informativnog centra i bivši zastupnik u Saboru RH, koji je istaknuo da je iza svih zločina stajao Tito s Jugoslavenskom komunističkom partijom. Načelnik općine Široki Brijeg Miro Kraljević u svom je obraćanju istaknuo da se o Bleiburgu i Križnom putu mnogo pisalo i piše, ali da skoro da ne prođe godina dana a da ne saznamo nove pojedinosti o žrtvama Križnog puta, istaknuvši najnoviji primjer masovne grobnice u Sloveniji.

Zločini nad Hrvatima
O Bleiburgu i Križnom putu govorio je i don Anto Jelić, župnik sarajevske župe svetog Luke evanđeliste, predsjednik Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva i organizator tradicionalnog hodočašća u Bleiburg. »U Hrvatskoj je pronađeno 800 masovnih grobnica, neobjašnjiva je šutnja hrvatske vlasti o ovim zločinima nakon 2000., a u BiH se nalazi 90 masovnih grobnica, ali niti jedna nije istražena«, rekao je Jelić. Dodao je da je Slovenija najveće grobište u svijetu poslije II. svjetskog rata i da se u njoj nalazi 600 masovnih grobnica.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x