23. srpnja, 2024.

SPOMEN NA ŽRTVE II. SVJETSKOG RATA I PORAĆA U MAKARSKOJ

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Makarska, 25. travnja 2009. (IKA) – Grad Makarska i katedralna župa sv. Marka Evanđeliste proslavili su 25. travnja blagdan svoga nebeskog zaštitnika. U sumisništvu s katedralnim župnikom don Pavom Banićem, gvardijanom franjevačkog samostana u Makarskoj dr. fra Miljenkom Odrljinom, te subraćom svećenicima, komemorativnu misu u spomen na 30 ekshumiranih žrtava II. svjetskog rata i poraća predslavio je pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. dr. Drago Šimundža. Podsjećajući na riječi blagopokojnoga pape Ivan Pavla II., koje je jednom prilikom izrekao u rimskom Koloseumu, don Pavao Banić je istaknuo da smijemo pjevati nad kostima mučenika, moliti se za njih i njihove ubojice te čuvati uspomenu na nevine žrtve koje su ubijene bez ikakvog prava na suđenje i istinu.

Mons. Drago Šimundža izrazio je sućut rodbini ubijenih te pozvao na razmišljanje o zovu vječnosti koji svaki vjernik osjeća u ovom uskrsnom vremenu. »Svi mi nosimo u sebi i dobro i sklonost prema zlu. Svaki čovjek i svaki narod ima svoj križni put, pa tako i hrvatski. Povijest Crkve prvih stoljeća i povijest Hrvatske slične su i zato moramo nadići zlo te se okrenuti budućnosti koju treba izgraditi na istini i pravdi!«, istaknuo je mons. Šimundža te zaključio: »Najveće zlo današnjega vremena je zaborav Boga, istine, pravde, ljepote i dobrote«.

Nakon mise uslijedio je blagoslov spomenika žrtvama, rad akademskog kipara Kažimir Hraste te dostojanstveni ukop 30 žrtava komunističke osvete u zajedničku grobnicu.

U nazočnosti predstavnika gradske vlasti, mnogobrojnih udruga te nekoliko stotina Makarana i njihovih gostiju, u sklopu proslave, na preuređenom mjesnom groblju Sv. Križa, blagoslovljene su nove prostorije mrtvačnice koje će služiti za dostojan ispraćaj preminulih.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x