23. srpnja, 2024.

MISA ZA ŽRTVE KOMUNISTIČKOG ZLOČINA U NAPUŠTENOM RUDNIKU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Laško, 30. ožujka 2009. (IKA) – U župnoj crkvi Svetog Martina u Laškom kod Celja u Sloveniji u nedjelju 29. ožujka slavljena je sv. misa za žrtve poratnih masovnih pogubljenja koje su nedavno otkrivene u masovnoj grobnici u obližnjem napuštenom rudniku Barbarin rov kod sela Huda Jama. Sv. misu je predvodio mariborski nadbiskup koadjutor Anton Stres, uz sudjelovanje biskupa Novog Mesta Andreja Glavana, Murske Sobote dr. Marjana Turnšeka i koparskoga Metoda Piriha, te svećenika iz svih slovenskih biskupija. U ime Hrvatske biskupske konferencije sudjelovali su varaždinski biskup Josip Mrzljak i generalni tajnik HBK mons. Vjekoslav Huzjak.

»Grob žrtava poratnih masovnih ubojstava bio je dosad u prvom redu grob šutnje. No, te se žrtve ubuduće ne će moći zanemarivati«, poručio je u propovijedi nadbiskup Stres. »Pregrada duga 100 metara kojom je zatvoren rudnički rov trebala je osigurati da žrtve zauvijek ostanu zakopane u šutnju, kako se o tome ništa ne bi doznalo. Međutim, pregrada je u prvom redu trebala poslužiti za to da taj zločin nikad ne ugleda svjetlo dana. Pa ipak, iz toga groba šutnje te straha od istine o zločinu o kojemu se desetljećima moralo šutjeti, žrtve su prije nekoliko tjedana izašle. Uskrsnule su u našoj savjesti, postavile se u naše povijesno pamćenje, pa ih od sada ubuduće nitko više ne će moći zanemarivati i ignorirati«, poručio je nadbiskup Stres. »Grobnica u rudniku, koja je otkopana tek prije nekoliko tjedana, premda se za nju znalo i prije, šokirala je ljude zbog okrutnosti onih koji su zločin počinili, a riječ je o zločinu koji je bio sustavno i kolektivno planiran i u kojemu je sudjelovao velik broj ljudi«, rekao je još mariborski nadbiskup. »Sve što se je događalo u svezi sa zločinima iz razdoblja poraća«, napomenuo je, »upozorava nas kako je slaba pravda ovoga svijeta i kako nas od očaja spašava samo vjera u Boga, te Božja pravednost i ljubav koje jamče odrješenje.«

Premda posmrtni ostatci oko 300 žrtava ubijenih neposredno nakon završetka II. svjetskog rata u rudniku Barbarin rov nisu identificirani, prema svjedočenjima iz tadašnjeg vremena među njima su bili i Hrvati, a pretpostavlja se da bi se u neistraženim dijelovima rudnika mogao nalaziti i mnogo veći broj žrtava.

Na sv. misi su se okupile i osobe koje drže da su među žrtvama u napuštenom rudniku članovi njihove obitelji i rodbina.

Prije sv. mise za žrtve nastradale u poratnim mjesecima nakon završetka II. svjetskog rata održana je pobožnost križnog puta. Ljubljanski nadbiskup Alojz Uran pozvao je sve župe u Sloveniji da u vrijeme korizmenog posta za žrtve stradanja iz poratnog vremena održe odgovarajuće pomirbene sv. mise i pobožnosti.

Uz komemoraciju, slovenski su biskupi pozvali državne vlasti da obave svoju dužnost u svezi s otkrićima mjesta masovnih zločina, a kršćanske vjernike da mole za žrtve i njihove ubojice, te tako sudjeluju u procesu pomirenja.

Masovna grobnica u Hudoj Jami kod Laškoga jedno je od oko 600 stratišta iz vremena poraća koje je proteklih godina evidentiralo i obilježilo posebno slovensko državno povjerenstvo koje se bavi tom problematikom.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x