23. srpnja, 2024.

SKANDALOZNO: ČELNICA SDP-A BIH U VODSTVU HKD NAPREDAK

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Sarajevo, 22. listopada 2010. (Marin Jurković / hrsvijet.net) – Lidija Korać, djevojački Budimir, član predsjedništva Lagumdžijinog SDP-a, nalazi se u vodstvu HKD Napredak, stoji na službenoj internet stranici ove udruge na čijem je čelu Franjo Topić, katolički svećenik iz Sarajeva.

Iako statut ove nepolitične i izvanstranačke udruge kaže da se u vodstvo HKD Napredak »ne biraju čelni dužnosnici iz političkih stranaka« u slučaju istaknute čelnice SDP-a statut je vješto zaobiđen.

Posebno zgražanje izaziva činjenica da je u vodstvo ove udruge, koja među hrvatskim narodom u BiH ima dugogodišnju tradiciju i izniman značaj, izabrana osoba iz čelništva stranke – nasljednice KPJ, odnosno iste one organizacije koja je 1945. dala pogubiti jednu trećinu katoličkih svećenika u BiH, zabranila rad HKD Napredak te oduzela cjelokupnu imovinu te udruge.

Dobar dio te imovine i danas je u vlasništvu SDP-a. Kao nasljednica SK BiH ova je stranka naslijedila sve nekretnine, uglavnom nacionalizirane, kojima je partija nekad raspolagala. Iznajmljujući poslovne prostore različitim pravnim subjektima, pa čak i Vladi Federacije BiH, ova stranka ostvaruje enormno visoke novčane prihode kojima financira glavninu svojih aktivnosti, objavila su prije nekoliko dana sredstva priopćavanja u BiH. Nije potrebno napominjati da je upravo tim sredstvima financiran projekt Željko Komšić, kao i ukupan proces majorizacije hrvatskog naroda u BiH.

Lidija Korać, djevojački Budimir je, inače, bivša dugogodišnja predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP), koja je nakon isteka ovog mandata ušla u sam vrh stranke koja je hrvatskom narodu u BiH nametnula Željka Komšića.

Lidija Korać potječe iz obitelji Franje Budimira, nekadašnjeg člana CK SK BiH i osobe koja je u vrijeme Drugog svjetskog rata djelovala ilegalno na području Dalmacije i Hercegovine. Bolji poznavatelji tadašnjih prilika ističu da je Budimir, zajedno s Jurom Galićem, bio jedan od kreatora partijskog dopisa o navodnoj krivnji hercegovačkih franjevaca iz veljače 1945. Uz njegov ratno-komunistički put veže se i poznanstvo s nekolicinom članova obitelji aktualnog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, što određeni analitičari ističu kao jednu od glavnih platformi za blisku suradnju zagrebačkog i sarajevskog SDP-a.

Druga zanimljiva podrobnost koja pokazuje koliko su rodbinske veze važnije od ideologije svakako je vezana za najavljenu suradnju crvenih i crnih, odnosno Walter-Wolf koaliciju, kako su neki novinari nazvali (ne)moguću koaliciju crvenog SDP-a i »crnog« HSP-a BiH. Sudeći prema tim dobro obaviještenim izvorima, bliskim HSP-u BiH, istaknuti član te stranke Živko Budimir potiče također iz obitelji nekadašnjeg oznaša Franje Budimira, što je zoran pokazatelj na kojim se načelima pokušava uspostaviti SDP-ova vlast u BiH.

I unatoč činjenici da je SDP godinama u oporbi znatan je njegov utjecaj na određene procese u BiH. Zahvaljujući unutar bošnjačkom suglasju, ali i bliskosti s određenim međunarodnim organizacijama u BiH, ova stranka godinama ima snažan »upliv« u skoro sve sfere života u susjednoj državi. Poglavito je značajan utjecaj Zlatka Lagumdžije na određene medije, ali i proces imenovanje tužitelja i sudaca, što je nedvosmislen pokazatelj  kojim se pravcem žele nastaviti politički procesi u BiH.

Članak možete pročitati i na stranicama portala hrsvijet.net ili u pdf-u.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x