23. srpnja, 2024.

MARIJAN PRIMORAC – NARODNI HEROJ ILI RANKOVIĆEV EGZEKUTOR?

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 26. veljače 2010. (javno.ba) – Nakon objavljenog intervjua s Jurom Galićem, predsjednikom SUBNOR-a BiH, redakcija našeg portala dobiva brojne reakcije, pa smo stoga odlučili pustiti jedan tekst kao sveobuhvatno reagiranje, odnosno odgovor na spomenuti intervju, objavljen 24. veljače na portalu JAVNO.ba.

Nekadašnji istaknuti partizanski obavještajac i ratni član partijskog Okružnog komiteta za zapadnu Hercegovinu, danas predsjednik SUBNOR-a BiH, Jure Galić u svojoj knjizi »Vrijeme i ljudi« opisuje čitav niz procesa koji su prethodili krvavim događajima iz veljače 1945. U spomenutoj knjizi Galić nudi čitave fragmente svojih obavještajnih informacija i analiza, kojima je u ratno vrijeme opskrbljivao svoje partijske šefove u Dalmaciji i istočnoj Hercegovini.

Glavna meta njegovog rada, uz neprijateljske vojne postrojbe, bili su politički neistomišljenici. Ključno mjesto na listi svojih i partijskih neistomišljenika Galić je osigurao fratrima.

U spomenutoj knjizi Galić opisuje događaje koje bi netko drugi, na njegovom mjestu, rado prikrio. Međutim, zahvaljujući činjenici da je Jure Galić u svojoj knjizi, objavio određene dijelove svojih partijskih izvješća, umnogome je pomogao u rekonstruiranju nekih procesa i događaja koji su dugi niz godina bili obavijeni velom tajnosti. Stoga se s ciljem rasvjetljavanja Galićeve uloge na neka od njih svakako treba pozvati.

Nakon pogibije svog ideološkog mentora, i biološkog strica Jure Galića Velikog, koji je, kao zapovjednik bataljuna u 4. dalmatinskoj brigadi, poginuo 18. siječnja 1943. kod Kamen-mosta, današnji predsjednik SUBNOR-a BIH postao je glavna komunistička figura na prostorima zapadne Hercegovine.

Kao takav kreirao je konačni izgled informacija odaslanih svojim partijskim šefovima, organizirao političke i diverzantske akcije, a prema vlastitim priznanjima uzeo si je za pravo da, po uzoru na Rusiju, otimačinu materijalnih dobara i otvorene fizičke likvidacije političkih neistomišljenika pretvori u metode političke borbe.

Ostatak članka pročitajte na stranicama portala ili kao pdf.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x