23. srpnja, 2024.

REVIZIJA MONTIRANOG SUDSKOG PROCESA BIO BI ČIN POVIJESNOG ČIŠĆENJA SAVJESTI

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 25. veljače 2010. (Glas Koncila) – U organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i Glasa Koncila održano je u ponedjeljak 22. veljače u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu, na početku duhovnih vježba za svećenike Vrhbosanske nadbiskupije, predstavljanje zbornika »Kardinal Alojzije Stepinac – svjedok vremena i vizionar za treće tisućljeće«.

U nazočnosti vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića i pomoćnoga biskupa vrhbosanskog Pere Sudara, nakon uvodne pjesme Ane Babić, nazočne je pozdravio rektor Katoličkog bogoslovnog fakulteta prof. dr. Pavao Jurišić, istaknuvši aktualnost govora o bl. Alojziju Stepincu te doprinos zbornika koji je plod znanstvenoga skupa u Lepoglavi 5. prosinca 2008.
O zborniku su govorili prof. dr. Željko Horvatić, prof. dr. Josip Jurčević, Jasna Pavelić-Jureško te direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić.

Govoreći o pravnom značenju revidiranja montiranog sudskog procesa protiv nadbiskupa Stepinca, što je ujedno i plod lepoglavskog skupa, prof. dr. Željko Horvatić je istaknuo da se ne radi o rehabilitaciji, niti obnovi procesa, nego o mogućnosti da se sudski ponište one presude do kojih je došlo zbog politički motiviranih djela i zloporabom političke moći.

»Što nema u spisima, ne postoji. Ono što je u spisima kao da jest, da postoji, da je istina. Spis treba ukloniti dostojanstveno, a može ga ukinuti sudbena vlast«, rekao je dr. Horvatić podsjetivši da na svjetskoj razini netko ne mora poznavati kakva je bila komunistička vlast koja je izvodila montirani proces protiv Crkve te može smatrati da je na takav sud imala pravo. »Neka se ispravi nepravda kako ne bi propao svijet«, rekao je nadalje dr. Horvatić pojasnivši da je zbog toga otvorena mogućnost revizije koja će trajati »ad infinitum« i tu priliku ne treba propustiti, jer kao što ne zastarijevaju ratni zločini, tako ne može zastarjeti niti juridički zločin jer je bio obračun jedne ideologije sa zagrebačkim nadbiskupom Stepincem i Katoličkom Crkvom u Hrvatskoj.

Ostatak članka možete pročitati na stranicama Glasa Koncila ili u pdf obliku.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x