23. srpnja, 2024.

POČELO OBILJEŽAVANJE GROBIŠTA NA LOKALITETU KNEŠPOLJE-DUBRAVA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 18. srpnja 2011. (sirokibrijeg.ba) – Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg, predvođeno predsjednikom Pero Kožulom i fra Miljenkom Stojićem vicepostulatorom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, na lokalitetu Knešpolje-Dubrava počelo je s obilježavanjem grobišta žrtava komunističkih zločina na području Općine Široki Brijeg. Obilježena su tri grobišta iz kojih su, u lipnju prošle godine, iskopani ostatci 28 žrtava partizanskih zločina počinjenih u veljači 1945., i to dva grobišta na lokalitetu Dubrava-Stipetina ograda i jedno grobište na lokalitetu Dubrava-Kruške.

Iskapanje masovnih grobnica u Knešpolju je, početkom lipnja prošle godine, provelo Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća općine Široki Brijeg, uz pomoć Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« i JU Coming. Iskapanje su predvodili Marija Definis-Gojanović, specijalistica za sudsku medicinu splitskog KBC Firule i mr. arheolog Tihomir Glavaš. U prvoj masovnoj grobnici pronađeni su ostatci osam žrtava partizanskog zločina, u drugoj 12, a u trećoj masovnoj grobnici pronađeni su ostatci 8 žrtava, kao i brojne čahure, novčići, cipele i drugi predmeti na temelju kojih se vrši identifikacija žrtava.

Na području Općine Široki Brijeg prema pouzdanim saznanjima nalazi se 65 masovnih grobnica, a za još 40 masovnih grobnica se zna, ali još nema pouzdanih dokaza. Sve ove radnje pronalaska, iskapanja i premještanja masovnih grobnica iziskuju određena novčana sredstva pa se stoga pozivaju svi koji mogu novčano pomoći rad Povjerenstva da sredstva uplaćuju na namjenski otvoren podračun kod UniCredit Banke 3382202257086560 sa svrhom doznake »Uređenje grobišta«. Uskoro će na našoj web stranici biti objavljena karta lokaliteta grobišta, žrtava partizanskih zločina, na području Općine Široki Brijeg.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x