23. srpnja, 2024.

MUČENIŠTVO ŠIROKOG BRIJEGA, 1

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 30. siječnja 2011. (Danijel Ivanković / javno.ba) – Povodom skorašnjeg obilježavanja Godišnjice ubojstva širokobrijeških franjevaca ekskluzivno donosimo feljton o viđenju ratnih događaja tijekom godina Drugog svjetskog rata iz pera samih franjevaca koji su o svemu tome, hvala dragom Bogu, štošta i zapisali.

Naslov feljtona »Mučeništvo Širokog Brijega« nastao je iz jednostavnog razloga što se upravo pod tim nazivom govori u dijelu knjige dr. fra Otona Knezovića »Široki Brijeg i druge pripovijesti«, a koja je zanimljivo tiskana 1967. godine u španjolskom gradu Valenciji u nakladništvu tamošnjeg izdavača »DRINAPRESS«.

I naš feljton je velikim dijelom oslonjen na ovu knjigu, koja je inače ovdašnjoj javnosti dosta nepoznata, pa je samim time i njegov naslov razumljiv. Priča je to koja na najbolji način govori koliko je tih godina teško bilo općenito hrvatskom puku Zapadne Hercegovine i Širokog Brijega, a posebice ovdašnjim franjevcima, jer s jedne strane zlo u obliku partizana, a s druge strane zlo u obliku njemačke vojske, ako se to može nazvati vojskom!
Priča prva
Jednoga dana oko deset sati prije podne, došlo je nekoliko njemačkih časnika u gimnaziju na Širokom Brijegu. Pitam ih, što hoće. Oni mi rekoše da žele pregledati prostorije škole, samostana i ostalih zgrada. Vele, da će u njih smjestiti bolnicu za pet divizija! Mi smo ih molili da to ne čine, jer će nas izložiti teškim neprilikama: gdje je vojska, tu će zrakoplovi sipati bombe i nas unesrećiti.

Mi smo ove zgrade gradili teškom mukom, velikim žrtvama kroz cijelo stoljeće. Tko će ponovno sagraditi veličanstvenu crkvu, gimnaziju, konvikt, samostan i sjemenište, ako ih rat poruši? K tome još predavanja traju i đaci nisu svršili razrede. Odgovoriše nam bahato: »Vama je najbolje ići odavle, jer će ovdje biti velike ratne operacije. Cijeli narod morao bi seliti iz ove kotline, jer će nastradati od velikih borba i bombardiranja. Do tri dana stižu bolesnici. Moramo još danas pripremiti sve za uređenje bolnice!«

Cjelokupan članak možete pročitati na portalu javno.ba ili u pdf-u.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x