23. srpnja, 2024.

VI. SJEDNICA KOMISIJE ZA HRVATSKI MARTIROLOGIJ

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 27. listopada 2012. (IKA) – U prostorijama Hrvatske biskupske konferencije održana je 20. listopada, pod predsjedanjem gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića, šesta sjednica Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij.

Nakon pozdrava predsjedatelja, uvodno izlaganje imali su Jure Krišto i Miljenko Stojić. Predložili su zadatke kojima bi se Komisija trebala baviti u dogledno vrijeme. Najvažnije je uspostaviti povjerenstva u svakoj nad/biskupiji koja bi pomagala Komisiji u osmišljavanju programa na terenu i u ostvarivanju konkretnih zadaća. Predlaže se da biskupije obilježavaju svake godine spomen na žrtve. Najpogodniji je način da se hodočasti na mjesto stradanja ili da se ondje obavi križni put. Svakako treba raditi na traženju tragova mučeništva na našim prostorima, napose u Drugom svjetskom ratu i poraću. Komisija sa žaljenjem konstatira snažan otpor državnih vlasti da se napravi popis svih žrtava tog razdoblja, što se čita iz nastojanja da se dokine Ured za žrtve komunističkih zločina. Zato će trebati – koliko je to moguće – poraditi preko župnih ureda da se istražuje ne samo tragove mučenika nego i sve žrtve. Župnicima će trebati dostaviti obrasce koje bi uz pomoć svojih suradnika ispunjavali i slali u biskupijsko povjerenstvo. Na portalu Komisije objavljivat će se postojeći materijal, a čitatelji će moći dati svoje primjedbe i dopune. Treba nastaviti rad na pokretanju instituta za istraživanje posljedica totalitarizama 20. stoljeća.

U raspravi je zaključeno da u svim većim katoličkim središtima u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini treba predstaviti knjigu o prikrivenim stratištima i grobištima dr. Josipa Jurčevića. Također valja predstaviti i novi broj Hrvatske vjernosti, u kojem su sažetci izlaganja na prošlom znanstvenim skupu, a nakon izlaska zbornika radova s toga skupa trebat će predstaviti i taj zbornik. Dokle su došli pripremni radovi, izvijestio je urednik Mate Rupić. U zborniku će biti cjelovita izlaganja. Prigodom »terenskog rada« Komisije treba mjesnoj Crkvi predstaviti projekt izrade hrvatskog martirologija i uspostaviti kontakte sa stručnjacima na dotičnom području radi animiranja terena u duhu ciljeva Komisije.

Biskup Bogović je predstavio prijedlog novog »impressuma« Hrvatske vjernosti koji definira novi status tog glasila po kojemu je ono izravno pod ingerencijom Hrvatske biskupske konferencije. Nova formulacija impressuma treba dobiti potvrdu biskupske konferencije. Miljenko Stojić prikazao je preuređeni portal Komisije. Glavna urednica je s. Veronika Popić. Na kraju je svaki član Komisije izvijestio o tome kako je ostvario povjerene zadatke.

Treba promisliti kada i s kojom temom organizirati novi simpozij. Komisija je imenovala odbor za idući znanstveni skup. Odbor se sastao istoga dana, izabrao i razradio temu koju će predložiti na idućoj sjednici Komisije. Izražena je želja da u definiranju teme simpozija sudjeluje naša hrvatska javnost pa se očekuju prijedlozi iz crkvenih i stručnih krugova.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x