23. srpnja, 2024.

NEOKOMUNISTIČKA VLAST U HRVATSKOJ ODLUČILA ZAUSTAVITI BILO KAKVO ISTRAŽIVANJE KOMUNISTIČKIH ZLOČINA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 15. listopada 2012. (Damir Šimić / hrsvijet.net) – Prije nekoliko dana u Hrvatskom (nekada državnom) saboru vođena je rasprava o prijedlogu zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poraća. Zastupnici HDZ-a i HDSSB-a tom su prilikom optužili trenutnu hrvatsku vlast kako ovim zakonom želi onemogućiti daljnja istraživanja komunističkih zločina. Potpuno isto tvrdi i fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »fra Leo Petrović i 65 subraće« s kojim smo razgovarali na Širokom Brijegu.

Fra Miljenko, kako gledate na najave stavljanja Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina pod ingerenciju ministarstva branitelja?
Pristojan čovjek s gnušanjem prati ovo što trenutna hrvatska vlada želi učiniti s neovisnim (?) Uredom za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata (istina tek nakon 9. svibnja 1945.). Sva je sreća u nesreći da ovo nije 1945., jer bi se oni poslužili i stvarnom batinom, a ne samo batinom zakona koja im je nažalost u ruci.

Zagovornik ste teze kako su ovi potezi slični onima koje je KPJ vukla koncem četrdesetih godina prošlog stoljeća?
I ovaj i drugi potezi itekako mirišu na ta vremena. Na um mi pada postupanje prema vjeronauku iz toga doba. Gurali su ga tamo i ovamo, na kraju ga stavili zadnji sat u školi i onda ga ukinuli čim im se učinilo da su dovoljno jaki za taj potez. Tako će biti i sa spomenutim Uredom. Sadašnji ministar branitelja Predrag Matić Fred trpjet će ga neko vrijeme i onda će ga otpisati.

Uistinu smatrate da će Ured u konačnici biti potpuno ugašen?
Ministar je to najavio i posljednjim rečenicama obrazloženja zbog čega se postupa upravo ovako kako se postupa. Nakon uvodnih slatkorječivih riječi odjedanput je postao grk pa je izlanuo da Ured nije ništa radio, da su trošili novac, a on jadan… Ako je to tako bilo kad su im koliko toliko bile odriješene ruke, kako će onda biti kad im sada ruke zavežu?

Što će biti s daljnjim istraživanjem komunističkih zločina?
Neokomunistička vlast u Hrvatskoj očito je odlučila ne samo ukinuti Ured nego zaustaviti bilo kakvo istraživanje komunističkih zločina. Prije su pristalice toga ponašanja sve činile potajice na razne načine, sada bi javno. Kao djeci pričaju nam priču da će se brinuti o svim grobovima i svim grobljima. Komunisti imaju svoje grobove i svoja groblja, oni koji su stajali na drugoj strani nemaju. Ono što su imali komunisti su im u poraću preorali.

Govorite o preoranim grobljima po diktatu KPJ i KPH?
Naravno. Kako će se sada netko brinuti o grobljima kojih nema? Kako će se sada netko brinuti o grobovima koji su po kojekakvim jamama, škrapama, ispod parkirališta, ispod zgrada, igrališta, hotela…? Oni se očito boje da bi društvo moglo ozdraviti i odbaciti potpuno njihovu bolesnu ideologiju. Nešto slično kao u slučaju Hude jame.

Na što konkretno ciljate?
Kad su Slovenske komunističke i ine snage vidjele da ta jama mijenja i prosvjetljuje svijest ljudi, odlučili su je zatvoriti. Ovamo će, pak, naši komunisti zaustaviti sva istraživanja komunističkih zločina, ulickati spomenike njihovoj stvarnoj ili izmišljenoj žrtvi i nastaviti tupiti da nije Domovinski rat stvorio današnju hrvatsku državu nego komunisti u Drugom svjetskom ratu. Uostalom, među mnogim zaustavljenim stvarima s ovoga područja i masovna je grobnica u Vrgorcu.

Što je s njom u biti?
Otvorena je, DORH je preuzeo nadležnost i posmrtni ostatci civila dovedenih iz ljubuške tamnice propadaju li propadaju. Uzalud što njihovi sinovi i kćeri traže da ih se konačno dostojno pokopa. A Matić kaže da će DORH istraživati ratne zločine. Ma daj!

Mnogi će vam zamjeriti zbog ovakvih stavova!?
Crkva je davno rekla da se prema svakom ljudskom biću treba odnositi s dostojanstvom, bez obzira na kojoj strani čovjek bio, to isto ponovio je i demokratski svijet koji je nastao na kršćanskim zasadama. Osobno sam zagovornik tog nauka. Kamo pripadaju komunisti i njihove današnje pristalice neka sami odgovore.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x