23. srpnja, 2024.

U NOVOM »VERITASU« OSAM STRANICA O ŠIROKOM BRIJEGU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 13. veljače 2013. (Gojko Jelić / Vicepostulatura) – Veritas – glasnik sv. Antuna Padovanskoga u broju za veljaču na osam stranica donosi opširnu reportažu o Širokom Brijegu kroz priču o pobijenim hercegovačkim franjevcima. Tema je najavljena već na naslovnici ovog katoličkog mjesečnika slikom ratnog skloništa i znakovitim naslovom »Samostan u jami«. A uistinu je bilo tako, 12 fratara iz širokobriješkog samostana ubijeno je, zapaljeno i zatrpano u ratnom skloništu u samostanskom vrtu. Učinili su to komunisti 7. veljače 1945.

U tekstu pod naslovom »Hercegovački fratri – mučenici i svjedoci vjere« novinarka Tanja Popec piše o povijesti Širokog Brijega, od dolaska fratara, gradnje crkve do onih najkrvavijih dana u zadnjim godinama Drugog svjetskog rata kada su partizani iz mržnje prema vjeri ubili 66 franjevaca. No, život na Širokom Brijegu nije stao, krv pobijenih urodila je novim duhovnim zvanjima. Istinu o tome Veritas donosi kroz razgovor s vicepostulaturom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenkom Stojićem.

Priča o pobijenim franjevcima opremljena je s desetak fotografija iz arhiva Vicepostulature, a prilog tekstu je i Pastirsko pismo katoličkih biskupa Jugoslavije od 20. rujna 1945. koje je izazvalo bijes komunista i kojim su biskupi doslovce stavili svoju glavu na panj. U Pismu se jasno govori da su fratri poubijani bez sudskog postupka.

Glas o pobijenima odavno je prešao granice Hercegovine, a Veritasov tekst još je jedan kamenčić u mozaiku priče o sudbini fratara i vjernog puka za vrijeme komunističke diktature. Zaista vrijedi pročitati ovaj, ali i druge priloge u časopisu.

Priložena datoteka:
Veritas-2-13.pdf

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x