23. srpnja, 2024.

ZAPOČINJU 3. DANI POBIJENIH HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 30. siječnja 2013. (Vicepostulatura) – U samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu 4. veljače započinju »3. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca« u povodu 68. obljetnice komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca. Ove godine Dani će biti prenošeni i preko interneta. Poveznicu i potrebne podatke moći će se pronaći na portalu Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« www.pobijeni.info.

Program započinje molitvom krunice i razmatranjem u 17.00, zatim slijedi sv. misa zadušnica u 18.00, a nakon nje Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u 19.00. Bit će tako 4. 5. i 6 veljače, a sve će predvoditi fra Zvjezdan Linić.

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na »2. nagradnom natječaju« s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti pučkoškolci, drugoga mladež, a trećega odrasli.

Na sam dan obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16.00 molitvom pred ratnim skloništem, gdje su ubijeni hercegovački franjevci, nastavlja se molitvom u crkvi na grobu 22-ice pobijenih franjevaca, te sv. misom zadušnicom koju će predvoditi i na njoj propovijedati provincijal hercegovačkih franjevaca fra Ivan Sesar. Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Sretan Ćurčić zahvaliti svima koji su sudjelovali u priređivanju ovih Dana.

Ove će godine 7. veljače po prvi put biti obilježen i kao »Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk« što ga je 23. veljače 2012. proglasila Općina Široki Brijeg. Nadamo se da će bit poslušan naputak sadržan u odluci proglašenja Dana sjećanja da se tada popodne zatvore mjesta rada tako da i djelatnici u njima mogu doći u samostansku crkvu na sv. misu. Dan prije, 6. veljače, u 9.45 načelnik širokobriješke općine Miro Kraljević, pročelnik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg Pero Kožul te vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenko Stojić položit će vijenac i zapaliti svijeću za sve pobijene franjevce i puk Božji pred križem u središtu Širokog Brijega.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x