23. srpnja, 2024.

ŠIROKI BRIJEG I POBJEDA MUČENIKA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 27. ožujka 2019. (Lucijana Kožul) – Ovih dana je iz pera Eleonore Barberio na talijanskom portalu Progetto Prometeo izišla vijest o širokobriješkim mučenicima. U članku se najprije govori općenito o franjevcima i gradnji crkve na Širokom Brijegu te navodi natpis koji je stajao na ploči iznad samostanskih vrata prije nego su ga otukli jugokomunisti: »Odcipljeni od Bosne, brez kruha i krova, bogati samo nadom u Boga, ovi samostan sa crkvom […] pod okriljem uznesenja Gospina na nebo, franjevci hercegovački podigoše.« Nakon ovoga čitatelji se pobliže upoznavaju s tematikom Širokog Brijega.

Kulturna vrijednost i vjerska veličanstvenost ovog mjesta sadržani su u nazočnosti sjemeništa, škole i knjižnice (izgrađene poslije crkve). Među pobijenim franjevcima bilo je diplomiranih glazbenika, filozofa, teologa, profesora matematike, fizike… Neki od njih bili su učitelji latinskog, grčkog, engleskog, francuskog i njemačkog jezika. Franjevci su studirali na raznim sveučilištima u Francuskoj, Poljskoj, Njemačkoj, Austriji…

Komunistička mržnja i njezino nasilje uključili su među svoje žrtve u bivšoj Jugoslaviji preko 600 svećenika i redovnika. Dana 7. veljače 1945. komunistički partizani odlučili su uništiti temelje onoga što je postalo najvažnijim kršćanskim simbolom cijele Hercegovine: Svetište Široki Brijeg, posvećeno Uznesenju BDM. Toga dana je ubijeno, bačeno u ratno sklonište i zapaljeno 12 hercegovačkih franjevaca. Partizani su zapalili sve knjige koje su našli, kao i pokušali srušiti crkvu ispaljujući na nju oko 290 topovskih udara ali to im nije uspjelo. Narodu je bilo zabranjeno dolaziti na mjesto stradanja franjevaca, što je još više u njemu budilo vjeru i spoznaju kako su pobijeni franjevci zaista mučenici koji se ni u najtežim trenutcima nisu odrekli svoje vjere.

Širenje informacija o širokobriješkim mučenicima može se zahvaliti i brojnim hodočasnicima koji posjećuju grob pobijenih franjevaca. Svake godine je sve veći broj onih koji tu dolaze i koje zanima što se događalo na Širokom Brijegu 1945. kada su franjevci pobijeni iz mržnje prema vjeri.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x