23. srpnja, 2024.

DOPRINOSI 70. OBLJETNICI KOMUNISTIČKOG UBOJSTVA 66 HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 17. veljače 2015. (Ivana Karačić / pobijeni.info) – Ova 70. obljetnica ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca bila je tema različitih katoličkih revija i časopisa, nešto manje onih društvenih, kao i povod za stvaranje filma, emisija, poštanske marke. Predstavimo kratko ono najvažnije.

Tema Naših ognjišta, koje su izišle kao dvobroj za siječanj i veljaču, 70. je obljetnica ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata. O tome za njih piše povjesničar Hrvoje Mandić iz Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH.

Revija Svjetlo riječi, u broju za mjesec veljaču, na četiri stranice donosi reportažu fra Miljenka Stojića »Širokobriški mučenici svijetle«. Ona navodi informacije o ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca, početku prikupljanja svjedočanstava o ovim događajima te osnivanju Vicepostulature, ali i o uhićenju i premlaćivanju fratara što se događalo sve do početka Domovinskog rata.

Svoj doprinos očuvanju sjećanja na pobijene hercegovačke franjevce dala je i Hrvatska pošta Mostar izdanjem prigodne poštanske marke »70. obljetnica stradanja hercegovačkih franjevaca«. Ovo prigodno izdanje sadrži arak od 12 maraka + 4 vinjete, žig i omotnicu prvoga dana (FDC), a u poštanskom prometu nalazi se od 7. veljače. Likovno rješenje marke i pratećih materijala potpisuje dizajner Marin Musa, a nastalo je uz korištenje fotografija koje je ustupila Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Nominalna vrijednost marke je 0,90 KM. Njezino izdanje zaintrigiralo je i talijanske filateliste pa je talijanski filatelistički portal vaccarinews.it na svojim stranicama objavio vijest o tome, kao i međunarodni filatelistički portal stampnews.com.

U produkciji Laudata ovih je dana izišao dokumentarni film »In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri«. Redateljica filma je Nada Prkačin, a traje 60 minuta. Njegova središnja tema je ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca, a prikazane su i povijesne okolnosti u kojima se sve to dogodilo. Film sadrži mnoštvo arhivske građe s izjavama svjedoka iz toga vremena te povjesničara i onih koji se brinu da se dozna istina o ovim događajima i pronađu oni za čija se posljednja počivališta još ne zna.

Nakon što je prije tri godine Općina Široki Brijeg 7. veljače proglasila danom sjećanja na pobijene franjevce i puk, sada je Skupština Županije Zapadnohercegovačke usvojila Odluku o proglašenju 7. veljače Danom sjećanja – spomendana – na žrtve komunističkog zlosilja u županiji Zapadnohercegovačkoj. Time žele potaknuti na razmišljanje o osjetljivim i kompleksnim pitanjima povijesti i njezina očuvanja te prenošenja istine na sljedeće naraštaje.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x