23. srpnja, 2024.

SJEDNICA KOMISIJE ZA HRVATSKI MARTIROLOGIJ

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 30. siječnja 2015. (IKA) – Sjednica Komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH) za hrvatski martirologij, trinaesta u nizu, održana je pod predsjedanjem predsjednika te komisije gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića jučer, u četvrtak 29. siječnja, u prostorijama HBK na zagrebačkom Ksaveru. U nastavku je održana i sjednica biskupijskih povjerenika za popis mučenika i žrtava Drugog svjetskog rata i poraća obiju Konferencija.

Predsjednik Komisije je na početku dao pregled događanja od protekle sjednice Komisije u listopadu. Priložio je i svoje izvješće o radu i planovima Komisije koje je podnio na zasjedanju obiju Konferencija.

U uvodnom dijelu predsjednik je izložio problem čuvanja i pristupačnosti arhivskog gradiva o stradanjima u Drugome svjetskom ratu pa do danas. Mnogo gradiva završilo je u Beogradu i uglavnom je nedostupno, dosta je sustavno uništavano i češljano po partijskom ključu, dosta se nalazi i danas u privatnim rukama; posebno se očituje važnost spašavanja tog gradiva u vlasništvu našeg iseljeništva. U raspravi je istaknuta potreba da se na to upozori šira javnost i nadležne državne ustanove kako bi se to gradivo u cijelosti sačuvalo i učinilo pristupačnim za znanstveno istraživanje.

Komisija za iduću godinu priprema znanstveni skup. Skup će nastojati organizirati s Hrvatskim katoličkim sveučilištem, odnosno s Centrom za istraživanje totalitarnih sustava, koji je pri Sveučilištu već osnovan. Tema skupa za iduću godinu određena je na protekloj sjednici Komisije, a glasi »Istina će vas osloboditi – Sučeljavanje Crkve u Hrvata s komunističkim naslijeđem«. Komisija je odredila svoje članove u organizacijski odbor. To su Mario Jareb, Josip Jurčević i Jure Krišto. Hrvatsko katoličko sveučilište imenovat će svoje.

U tijeku je završna priprema za objavljivanje zbornika s održanog znanstvenog skupa »Mučeništvo i mučenički tragovi kroz hrvatsku prošlost«. Skup je održan u suorganizaciji s našim visokim teološkim učilištima, a suizdavač zbornika je Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu.

U završnom dijelu sjednice članovi Komisije podnijeli su svoja izvješća prema zaduženjima; o objavljenoj novoj povijesnoj literaturi u Hrvatskoj i susjednim zemljama, o napretku ekshumacija žrtava (Leskovec kod Varaždina, šuma Štrigova, Zrin, lokalitet kod Okučana, jama Golubnjača…), o raznim komemoracijama i dr. U povodu obilježavanja 70. obljetnice žrtava u Macelju, istaknuta je potreba da se Komisija aktivnije uključi u to obilježavanje. Ove godine sv. misu će predvoditi predsjednik Komisije biskup Bogović.

Projekt popisivanja žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća bila je središnja tema sjednice biskupijskih povjerenika za popis mučenika i žrtava, koja je uslijedila u drugome dijelu. Prvi put su se uključili i povjerenici iz Srijemske i Kotorske biskupije. Govorilo se o djelatnostima biskupijskih povjerenstava, dosadašnjim postignućima na planu popisivanja te poteškoća s kojima se susreću u radu. Premda još nisu u potpunosti ujednačeni kriteriji rada, vidi se veliki napredak u konkretnim rezultatima. Većina je dobivene podatke već počela uspoređivati s matičnim knjigama i dodatnim svjedočanstvima preživjelih te novim objavljenim izvorima. Nakon razvrstavanja podataka u programu popisivanja, u dijelu biskupija kreće oglašavanje prikupljenih podataka po župama kako bi se postojeće podatke moglo ispraviti i nadopuniti te probuditi među vjernicima osjećaj za vrijednost žrtve. Istaknuta je i potreba međusobne suradnje kako bi se istraženi podatci mogli razmjenjivati i dopunjavati, ističe se u priopćenju upućenom nakon sjednice.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x