23. srpnja, 2024.

OBILJEŽAVANJE OBLJETNICE MUČENIČKE SMRTI HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 4. veljače 2006. (MIRIAM) – Hercegovačka franjevačka provincija iz II. svj. rata izišla je sa 66-icom svojih ubijenih članova.

Bez suda i bilo kakve krivnje pobili su ih komunisti, a većinu u veljači 1945. Njihova zajednica i vjerni puk uvijek su ih se sjećali unatoč protivljenju komunističke vlasti u nesretnoj Jugoslaviji.

Domovinski rat donio je slobodu u obilježavanju ovakvih događaja. Hercegovačka franjevačka provincija na razini čitave zajednice to čini 7. veljače na Širokom Brijegu, a pojedina bratstva prema dogovoru. Bit će tako i ove godine. Svečano misno slavlje na Širokom Brijegu, koje započinje u 16.00, predvodit će fra Slavko Soldo, provincijal. Suslavit će svi gvardijani ili njihovi izaslanici te brojni redovnici i svećenici. Pozivaju se redovnice i narod Božji da u što većem broju sudjeluju u ovom spomen slavlju. U sv. misi, osim za pobijene franjevce, molit će se i za sve poginule i nestale u II. svj. i Domovinskom ratu.

Povjerenstvo za pripremu kauze mučenika za ovu 61. obljetnicu pripremilo je plakate sa slikama pobijenih franjevaca. Poglavari kuća moći će ih podignuti nakon sv. mise.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x