23. srpnja, 2024.

USTANOVLJENO »POVJERENSTVO ZA PRIPREMU KAUZE POBIJENE BRAĆE«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 10. studenoga 2004. – Na sastanku Uprave Provincije održanom 4. studenoga u samostanu u Slanom, osnovano je Povjerenstvo za pripremu kauze pobijene braće. Za pročelnika povjerenstva određen je fra Ante Marić, a za članove povjerenstva fra Bazilije Pandžić, fra Vendelin Karačić, fra Jozo Zovko, fra Jozo Vasilj i fra Branimir Musa.

U cijelom hrvatskom narodu i šire naš samostan na Širokom Brijegu, uz to što je poznato Gospino svetište, upisan je u svijesti vjernika kao mjesto pogibije naše nevine subraće. U razdoblju 1942. – 1945. partizani su ubili šezdeset i šestoricu fratara, članova naše Provincije. Godine 1945. ubili su trideset članova našeg širokobriješkog bratstva u samostanu na Širokom Brijegu i oko njega, bez suda, samo zato što su katolički redovnici – »In odium fidei«.

Metkom u zatiljak i spaljivanjem dvanaestorice profesora čuvene Širokobriješke gimnazije 7. veljače 1945. u samostanu na Širokom Brijegu, neprijatelji vjere htjeli su ubiti našu Provinciju upravo tu, u samostanu gdje je ona nastala. U godinama komunističke strahovlade nije se smjelo ni doći do skloništa u samostanskom vrtu, gdje su spaljena njihova tijela.

Ta vremena su iza nas. Vrijeme je da se svjedočanstvo vjere naše nevino preminule braće predstavi Crkvi. Mnoštvo vjernika već ih štuje kao mučenike. Zbog toga Provincija ustanovljuje »Povjerenstvo za pripremu kauze pobijene braće«.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x