23. srpnja, 2024.

U VODICAMA PRIKAZAN FILM »IN ODIUM FIDEI – IZ MRŽNJE PREMA VJERI«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Vodice, 4. studenoga 2016. (E. D. H. / laudato.hr) – Sinoć, 3. studenoga, u kino dvorani Kulturnog centra u Vodicama prikazan je Laudatov dokumentarni film »In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri«. Organizator prikazivanja je Udruga ratnih veterana »Hrvatski domobran« Šibensko-kninske županije u suradnji s Laudato TV i uz svesrdnu pomoć Pučkog otvorenog učilišta Vodice.

Središnja tema dokumentarca »In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri« ubojstvo je 66 hercegovačkih franjevaca za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća. Oni su žrtve jugokomunističko-partizanskih zločina.

Uz brojne činjenice koje su iznijeli povjesničari i publicisti, gledateljstvo je moglo čuti osobito potresna sjećanja preživjelih svjedoka. Oni su danas u dubokoj životnoj dobi, ali unatoč protoku vremena još uvijek u sebi nose strašne slike sjećanja na počinjene zločine.

Desetljećima se šutjelo o stratištima, jamama, šumarcima, rovovima, tamnicama, hladnokrvnim ubojstvima i prikrivala se istina o mračnom razdoblju jugokomunizma. Povijest nas nažalost uči da su zločini bili jugokomunistička metoda zamračenja hrvatske povijesti, čijem osvjetljavanju ovaj film autentičnim sadržajem želi doprinijeti. Stoga istina ne može i ne smije biti prešućena, jer je istina o tom vremenu uljudbeno i ćudoredno pitanje bez kojeg se ne može razvijati niti jedno demokratsko društvo. Misliti o Hrvatima kao žrtvama zločina koji su počinjeni u ime jugokomunizma u Hrvatskoj je još uvijek nažalost sporno. Istinu i danas guše beskompromisni nasljednici totalitarističke jugokomunističke ideologije.

Ovim prikazivanjem željelo se doprijeti do šireg pučanstva i upoznati ga s istinom o stradanju hrvatskoga naroda i svećenstva za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Nakon prikazivanja vodički pjesnik Josip Mateša okupljenom gledateljstvu recitirao je prigodnu pjesmu, te su se svi okupljeni pomolili za domovinu i sve hrvatske mučenike.

Neka nam mučeništvo širokobrijeških franjevaca i svih hrvatskih mučenika ostane u trajnom sjećanju i bude poticaj na ljubav prema vjeri i domovini, te nasljedovanje njihovih vrjednota i krjeposti.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x