23. srpnja, 2024.

PREDSJEDNIK VLADE DRŽAVE HRVATSKE ANDREJ PLENKOVIĆ NA ŠIROKOM BRIJEGU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 6. rujna 2017. (Josipa Vukoja) – U sklopu svog 7. posjeta Bosni i Hercegovini predsjednik Vlade države Hrvatske Andrej Plenković posjetio je i samostan na Širokom Brijegu. Svoj posjet započeo je na ratnom skloništu gdje su 1945. jugokomunisti ubili i spalili 12 hercegovačkih franjevaca. Dočekali su ga gvardijan fra Tomislav Puljić i fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Proveli su ga kroz sklonište i upoznali sa stradanjem širokobrijeških franjevaca, ali i još 54 druga hercegovačka fratra koje su jugokomunisti ubili u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Slijedio je obilazak Franjevačke galerije i muzeja. Nakon toga predsjednik Vlade se susreo s fratrima koji trenutno djeluju u širokobriješkom samostanu te svoj posjet nastavio obilaskom samostanska crkve u kojoj su se nazočni pomolili na grobu 24 pobijena hercegovačka franjevca. Posjetio je i zgradu bivšeg franjevačkog sjemeništa koja se sada obnavlja u duhu susreta duhovnosti i kulture. Bit će tu, naime, smještena knjižnica i drugi prikladan sadržaj za potrebe učenika iz obližnje gimnazije te spomen prostor na povijest Provincije, kao i muzej i etnografska zbirka.

Posjet Širokom Brijegu predsjednik vlade je završio razgovorom s gradonačelnikom Mirom Kraljevićem, a zatim se uputio u Mostar gdje je sudjelovao na otvorenju Pučke kuhinje koju su izgradili mostarski franjevci i čiju je izgradnju sufinancirala i hrvatska vlada s milijun kuna. Nazočio je i svečanoj akademiji u povodu 100 godina od akcije spašavanja desetina tisuća djece od gladi u Hercegovini koju je 1917. predvodio fra Didak Buntić.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x