23. srpnja, 2024.

KARDINAL NA GROBU POBIJENIH HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijegu, 26. travnja 2023. (Lucijana Kožul) – Jučer, 25. travnja, samostan na Širokom Brijegu posjetio je kardinal Ernest Simoni iz Albanije, u pratnji apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskupa Alde Cavallia. Fra Dane Karačić primio ih je u ime samostana.

Predstavio im je povijest samostana od dolaska franjevaca na Široki Brijeg pa do ubojstava i strašnih razaranja koja su se dogodila u Drugom svj. ratu. Naglasio im je da su jugokomunisti na Širokom Brijegu ubili i zapalili 12 hercegovačkih franjevaca, a sveukupno u tom vremenu njih 66. Zapalili su i glasovitu Franjevačku klasičnu gimnaziju, zabranili njezino otvaranje te uništili knjižnicu s oko 70.000 knjiga. Crkvu su teško oštetili bombardiranjem te je obeščastili.

Posjetili su i grob u crkvi u kojemu se nalaze pronađeni zemni ostatci franjevaca koje su jugokomunisti ubili u Drugom svj. ratu i poraću, njih 24-orice. Također su posjetili i ratno sklonište u kojem su 7. veljače 1945. ubijena i zapaljena 12-orica franjevaca iz samostana.

Albanski kardinal Ernest Simoni zaređen je za svećenika 1956. Nakon slavlja božićne euharistije 1963. uhitile su ga komunističke vlasti zbog sumnje da je odslužio misnu nakanu za pokojnog američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedya, ubijenog nekoliko mjeseci ranije. Zatvoren je u tamnicu i mučen, osuđen na smrt, no kazna je naknadno zamijenjena na 25 godina tamnice i teškoga rada. Tijekom tamničkih godina bio je poput duhovnog oca svim drugim uhićenicima. Nova presuda na smrt izrečena mu je 1973. pod optužbom poticanja pobune, ali suprotno svjedočanstvo jednoga od uhićenika ponovno dovodi do neizvršenja presude. Nakon 18 godina teškoga rada oslobođen je 1981. nastavljajući i dalje biti »narodni neprijatelj« za tadašnji režim. Čak i nakon oslobođenja iz zatočeništva morao je raditi u kanalizacijama grada Skadra na sjeverozapadu Albanije. Tijekom cijelog ovog razdoblja tajno je ustrajao u svećeničkoj službi, sve do pada komunističkog režima 1990. U rujnu 2014. susreće se s papom Franjom tijekom njegova apostolskog posjeta Albaniji gdje mu javno izriče svoje životno svjedočanstvo. Papa Franjo imenovao ga je kardinalom 2016.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x