23. srpnja, 2024.

FRANJEVAČKI PROVINCIJALI I KUSTODI NA ŠIROKOM BRIJEGU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 3. ožujka 2023. (pobijeni.info / bitno.net) – U Međugorju se od 27. veljače do 3. ožujka održava XV. Generalna skupština UFME (Unio Fratrum Minorum Europae – Unija Manje braće Europe). Uz provincijale i kustose iz Europe, na ovome zasjedanju sudjeluje i general Reda Manje braće fra Massimo Fusarelli te čitava Uprava Franjevačkoga Reda.

Za novoga predsjednika UFME izabran je fra Arald Krzysztof Maliszewski, provincijal iz Poljske. On će na ovom mjestu naslijediti fra Miljenka Šteku. Novi dopredsjednik UFME je provincijal fra Mario Chiarello iz Italije.

U sklopu zasjedanja UFME jučer su, 2. ožujka, sudionici, ukupno 60 provincijala i kustoda europskih franjevačkih provincija na čelu s generalnim ministrom Reda fra Massimom Fusarelliem i provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozom Grbešom, boravili na Širokom Brijegu. Radosno su ih dočekala sva braća širokobriješkog samostana na čelu s gvardijanom fra Ivanom Marićem, ml. Posjetili su crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, samostan, franjevački muzej i galeriju. Također su posjetili i ratno sklonište u kojem su u Drugom svjetskom ratu ubijena i zapaljena 12-orica franjevaca iz samostana, što im je kratko približio vicepostulator fra Miljenko Stojić. Tu su se, kao i na grobnici ubijenih franjevaca u crkvi, pomolili prisjećajući se tih teških ali i slavnih trenutaka.

Poslije ugodnog boravka na Širokom Brijegu uputili su se u Mostar posjetiti franjevački Provincijalat hercegovačkih franjevaca te samostan i župu Sv. Petra i Pavla. Pomolit će se posebno za 7-oricu hercegovačkih franjevaca koje su jugokomunisti ubili na obalama Neretve i ubacili ih u nju tako da se do danas ne zna za njihove posmrtne ostatke.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x