23. srpnja, 2024.

SJEĆANJE NA POBIJENE HERCEGOVAČKE FRANJEVCE U CHICAGU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Chicago, 8. veljače 2023. (fra Antonio Musa) – Jučer je, u utorak 7. veljače, u samostanu sv. Ante u Chicagu, središtu Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji, održan molitveni spomen na hercegovačke franjevce pobijene u Drugom svjetskom ratu i poraću. Sv. misu u prepunoj kapeli predslavio je mons. fra Ivica Petanjak, biskup krčki. S njim su suslavili fra Marko Puljić, kustod hrvatskih franjevaca, fra Nenad Galić, gvardijan, don Josip Karabaić, tajnik i fratri iz čikaškog samostana, kao i fratri koji služe na hrvatskim župama u Chicagu. Sv. misi je nazočio veliki broj vjernika, a među njima i gospođa Sanja Laković, generalna konzulica države Hrvatske u Chicagu.

Biskup Petanjak u svojoj je propovijedi, navodeći fra Častimira Majića i osvrćući se na prvo misno čitanje iz knjige Postanka, govorio o čovjeku kao slici Božjoj i opasnosti u koju čovječanstvo uđe kada se ovakvo razumijevanje čovjeka zanemari. Svoju propovijed je zaključio riječima: »Hercegovačka franjevačka provincija ima na što biti ponosna. Njezinih 66-ero stradale braće najsjajniji su primjer vjere koju im je ova redovnička zajednica usadila. Ali ne samo ova redovnička zajednica, nego i njihove obitelji, obitelji iz kojih su potekli, jer sve dobro dolazi iz obitelji. Ipak, osim ponosa, to je i velika odgovornost. Valja nasljedovati one koji su Kristu i Crkvi ostali vjerni do kraja i radi kojih se nitko nije morao ni stidjeti, ni crvenjeti.«

Na koncu sv. mise nazočnima se obratio kustod fra Marko zahvalivši o. biskupu na predvođenju ove sv. mise, a svima na dolasku. Spomen na našu nevino stradalu braću još jednom nas je utvrdio u vjernosti Bogu, Crkvi i našem narodu u domovini i po iseljeništvu.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x