23. srpnja, 2024.

U ZAGREBU OBILJEŽENA 77. OBLJETNICA UBOJSTVA ŠIROKOBRIJEŠKIH FRANJEVACA I PUČANSTVA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 8. veljače 2022. (Marta G. / kamenjar.com) – U organizaciji Franjevačkog samostana u zagrebačkoj Dubravi i Zavičajne zajednice Široki Brijeg (ZZŠB) u Zagrebu-Dubravi je jučer, u ponedjeljak 7. veljače, obilježena 77. obljetnica stradanja franjevaca i puka kao »Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega« u crkvi Bezgrješnog začeća BDM. Sv. misu predvodio je prof. dr. sc. Tonči Matulić, v.d. Pročelnika Katedre moralne teologije na Katoličko bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, uz suslavlje trinaestorice svećenika. Zbor franjevačkih bogoslova svečano je pjevao tijekom cijelog misnog slavlja.

Prof. Matulić osvrnuo se na nemile događaje u veljači 1945. na Širokom Brijegu i cijeloj Hercegovini u Drugom svjetskom ratu i poraću objasnivši da nijedna ideologija ne može zatrti vjeru i Božju volju te da Evanđelje poziva na oprost. »Naša je dužnost znati imena nalogodavaca i izvršitelja zločina, kao i same zločinačke ideologije, ali isto tako naša je dužnost oprostiti ubojicama, jer nas na to poziva Gospodin naš Isus Krist!«

Prije svečanog blagoslova domaćin fra Svetozar Kraljević, gvardijan Franjevačkog samostana u Dubravi, uputio je prigodne riječi hrvatskim braniteljima, svećenicima, pjevačima, časnim sestrama, ZZŠB na suorganizaciji, te vjernicima podrijetlom iz Širokog Brijega, Hercegovine, ali i mnoštvu Zagrepčana prijatelja Širokobriježana i štovatelja pobijenih širokobrijeških fratara i puka.

Zbog epidemioloških mjera nije održano tradicionalno druženje u dvorani samostana nakon sv. mise.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x