23. srpnja, 2024.

SJEĆANJE NA VUKOVAR, ŠKABRNJU I HZ HERCEG BOSNU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 18. studenoga 2021. (Lucijana Kožul) – U povodu obilježavanja dana pada i okupacije grada Vukovara u Domovinskom ratu, Spomen središte Groblje mira je u srijedu 17. studenoga u popodnevnim satima upriličilo polaganje vijenca i paljenje svijeća za brojne žrtve vukovarske tragedije. Nakon toga je kratku molitvu predvodio fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Ovim se skromnim činom sjećanja Groblje mira priključilo hrvatskom narodu u domovini i svijetu u odavanju dužne počasti žrtvi Vukovara.

Istoga dana, u predvečerje 30. obljetnice uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne i pada Vukovara i Škabrnje, na Trgu širokobrijeških žrtava u Širokom Brijegu održana je »Večer sjećanja«.Program je počeo paljenjem svijeća. Njima je izrađen natpis »Vukovar, 30., Škabrnja« kojim je naglašeno stradanje hrvatskog naroda u ova dva krvlju natopljena mjesta. Svijeće su zapaljene i ispred samog spomen-križa te je tim činom, kao i molitvom, odana počast svim poginulim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata, kako u BiH, tako i u Hrvatskoj. Molitvu je i ovaj put predvodio fra Miljenko Stojić.

Sudjelovanjem na ovim i sličnim događajima Vicepostulatura, u skladu sa svojim mogućnostima, doprinosi rasvjetljavanju žrtve hrvatskog puka. Jer, samo onaj narod koji se sjeća ima budućnost i žrtve koje su za njega pale bivaju okupane tim svjetlom. U njih svakako spadaju i pobijeni hercegovački franjevci.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x