23. srpnja, 2024.

SASTANAK »ODJELA HNS-a BiH ZA DRUGI SVJETSKI RAT I PORAĆE« S PREDSTAVNICIMA POVJERENSTAVA IZ OPĆINA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 11. studenoga 2021. (Anita Martinac / grobljemira.info) – Odjel HNS-a BiH za Drugi svjetski rat i poraće održao je 9. studenoga sastanak u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače s predstavnicima povjerenstava iz općina. Sastanku su nazočili: Mile Pušić, fra Miljenko Stojić, don Ljubo Planinić, Ilija Vrljić, Anita Martinac, Pero Kožul, Velimir Mabić, Luka Jurić , Slaven Markota, Tihomir Kvesić, Vice Nižić, Srećko Mikulić, Ante Jukić, Predrag Marković, Ante Vujinović, Vesna Slobođan, Nikola Matić, Marinko Geljić, Stanislav Vukorep i Ivan Spajić.

Na sastanku je usvojen Poslovnik o radu Odjela kojim je između ostalih pitanja definiran i rad povjerenstva za izgradnju Groblja mira i objedinjavanje popisa žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća. Do slijedećeg najavljenog sastanka Odjel će pomoći u ustrojavanju povjerenstava za popis žrtava i grobišta u općinama i županijama, te ih uključiti u rad Odjela pri projektu Groblja mira. Cilj je da se objedine sve općine i napravi popis svih žrtava s prostora BiH, Herceg Bosne.

Voditelj Odjela Mile Pušić naglasio je da Odjel posebnu pozornost posvećuje obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima sa sv. misom zadušnicom na Groblju mira na Bilima, koja je ove godine održana 21. kolovoza (subota najbliža 23.kolovoza) i da će to svakako biti i dalje prioritet ali treba raditi i na obilježavanju i evidentiranju svih grobišta gdje još uvijek nespokojne leže tisuće kostiju hrvatskih sinova. Nažalost mnogo je takvih grobišta, a jedno od najvećih je Radimlja, Bišina, Crvena stijena u Kiseljaku te grobišta u Odžaku i Garevcu. Godinama je totalitarni komunistički režim zatirao istinu i brojne se žrtve nisu smjele ni spomenuti u njihovim obiteljima, dok su njihove kosti ostale ležati po inim jamama, rudnicima i rovovima. Groblje mira će biti spomen područje na kojem će obitelji moći zapaliti svijeću te se prisjetiti svih svojih pokojnih stradalih u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Pozvani su i svi drugi koji su voljni i žele pomoći u radu na popisima žrtava.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x