23. srpnja, 2024.

HRVATSKI BISKUPI POHODILI OTOK DAKSU POKRAJ DUBROVNIKA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Dubrovnik, 21. listopada 2009. (IKA) – Hrvatski nadbiskupi i biskupi okupljeni na 39. plenarnom zasjedanju HBK u Dubrovniku pohodili su 21. listopada otok Daksu pokraj Dubrovnika i pomolili se za sve Dubrovčane pogubljene na tom otoku u listopadu 1944. od strane jugokomunističkih vlasti. Šezdeset pet godina nakon toga ratnog zločina, kako je u govoru rekao predsjednik Udruge Daksa 1944./45. Mato Račević, iskopani su posmrtni ostatci ukupno 48 žrtava i prije mjesec dana preneseni na patologiju. Želja obitelji stradalnika, kao i članova Udruge, je da se nakon identificiranja tijela ponovno vrate i pokopaju na Daksi gdje su počivala 65 godina. Tu želju podržao je i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić koji je uz pozdrave biskupima izrazio sućut nedužno stradalima, ustvrdivši kako je Daksa jedna tužna dubrovačka priča.
Nakon što su okupljeni otpjevali pjesmu »Do nebesa nek se ori«, za koju je riječi napisao o. Petar Perica, jedan od stradalnika na Daksi, dubrovački biskup Želimir Puljić uputio je svoju riječ.
»Osjećam obvezu i dužnost prije samog molitvenog čina u ime okupljenih vjernika zahvaliti uzoritom kardinalu Bozaniću, nadbiskupu Srakiću, predsjedniku HBK i svim našim (nad)biskupima za ovu molitvenu nazočnost na Daksi, na mjestu stradanja dragih nam sugrađana. Nalazimo se, naime, na povijesnom mjestu koje svjedoči o teškom vremenu komunizma koji s nacizmom i fašizmom predstavljaju tri zlokobne ideologije XX. stoljeća. Opirući se junački tim trima zlima Crkva je u hrvatskom narodu stekla silno mnoštvo svjedoka s kojima se opravdano ponosi. Stoga na mjestima njihova stradanja palimo svijeće, polažemo vijence i upućujemo molitve za njih. Takva su se mjesta uvijek posebno obilježavala, a oko njihovih grobova ljudi su se rado okupljali. I mi hrvatski biskupi došli smo danas na ovaj otočić pomoliti se za duše pobijenih one kobne listopadske noći, prije 65 godina (1944.). Želimo ovim pohodom očitovati i iskazati dužno poštovanje pred njihovom žrtvom koja je postala dragocjenom baštinom naše sadašnjosti«, kazao je biskup Puljić. Dodavši kako su danas svi okupljeni na Daksi zapravo »u pozadini, maleni i neprimjetni, pred moralnom veličinom onih radi kojih smo se okupili«, dubrovački biskup zahvalio je svima nazočnim koji njeguju uspomenu na njih: rodbini i prijateljima, svećenicima i redovnicima, te Udruzi Daksa koja u suradnji s Gradom svake godine organizira te susrete.
Biskup je također pohvalio čin gradskih vlasti koje su svojedobno podigli optužnicu protiv nepoznatog počinitelja, a vezano za ubojstvo gradonačelnika Nika Koprivice, te nastanak dviju dokumentiranih knjiga o tom strašnom vremenu: »Sve naše Dakse« (836 stranica velikog formata) koju je priredio i 2003. objavio gospar Joško Radica, te »Dubrovačke žrtve – jugokomunistički teror na hrvatskom jugu 1944. i u poratnim godinama« (370 stranica) dr. Hrvoja Kačića. »To je onaj dug prema stradalnicima na što nas je pozvao Ivan Pavao II. kad je rekao neka se “učini sve da se ne pusti zaboravu spomen onih koji su trpjeli za vjeru i Crkvu” i potaknuo da se prikuplja potrebna dokumentacija kako ne bi ostali “nepoznati borci velike Božje stvari”«, zaključio je biskup Puljić.
Prigodnu molitvu predvodio je predsjednik HBK nadbiskup Marin Srakić. Evanđelje je navijestio dr. fra Josip Sopta, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Zadru, čiji su redovnici ubijeni na Daksi, a molitvu vjernika predvodio je isusovac Jerko Šimić, čiji subrat je tu također stradao 1944. Svijeće i vijence podno spomenika položile su dubrovačke udruge i predstavnici vlasti te članovi obitelji stradalnika. Sjećanje i molitva za stradalnike na Daksi završeni su blagoslovom koji je živima podijelio nadbiskup Srakić.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x