23. srpnja, 2024.

IZJAVA KOMISIJE PRAVDA I MIR SLOVENSKE BK U POVODU PRVOGA DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARNIH I AUTORITARNIH REŽIMA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Ljubljana, 21. kolovoza 2009. (IKA) – Na konferenciji za novinare održanoj danas, 21. kolovoza, Komisija Pravda i mir Slovenske biskupske konferencije predstavila je izjavu u povodu obilježavanja Prvog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.
Na početku izjave, koju potpisuje predsjednik Komisije Pravda i mir mariborski nadbiskup koadjutor dr. Anton Stres, podsjeća se kako je Europski parlament 2. travnja o. g. proglasio 23. kolovoza sveeuropskim danom sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, te potaknuo na dostojanstven i nepristran spomen na njih. Slovenska Komisija Pravda i mir pozvala je slovensku javnost da se pridruži obilježavanju toga dana spominjući se žrtava najprije nacističkih i fašističkih okupatora, a zatim i revolucije koju je provela Komunistička partija.
U izjavi se ističe da je slovenski narod teško propatio od fašističkoga, nacističkog i komunističkog terora i nasilja, no slovenska javnost je zločine fašizma i nacizma odbacila i osudila, dok komunistički zločini takvu jednodušnu osudu još čekaju.
Razlozi su za to različiti, stoji u izjavi. Jedan od njih je očigledno u činjenici da je komunizam u Sloveniji dugo bio na vlasti, skrivajući svoje pravo lice. Štoviše, posljednje vrijeme neki čak pokušavaju »rehabilitirati« komunističku prošlost i njezine institucije, a time umanjuju nepravdu učinjenu od tog režima, ističe se u izjavi. Nadalje se podsjeća kako ponovno imenovanje ulice u Ljubljani po Titu, kao i zadržavanje imena ulica i trgova po osobama komunističkog režima, u potpunoj je suprotnosti sa slovom i duhom rezolucije Europskog parlamenta, kao i Rezolucije 1481. Parlamentarne skupštine Vijeća Europe od 26. siječnja 2006. u kojoj se ističe potreba međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima.
Takvi čini pokazuju stanje duha i etičkih načela dijela vlasti u Sloveniji i podsmijeh su za sve žrtve komunističkog totalitarizma. Ovdje nije riječ samo o tisućama ubijenih tijekom i nakon Drugoga svjetskog rata, već tu valja ubrojiti i žrtve političkih procesa, Gologa otoka i sl. koje su desetljećima nakon revolucije trpjele nepravdu, diskriminaciju i isključivanje, jer ideološki, svjetonazorski i politički nisu bili na »liniji Partije«, upozorava se u izjavi. Svako veličanje nositelja režima koji nije djelovao kao pravna država i u kojem su se grubo kršila ljudska prava, također je kršenje temeljnih demokratskih ustavnih načela i vrijednosti. Krajnji cilj sjećanja na žrtve je nacionalno pomirenje, no istinsko i trajno pomirenje moguće je samo ako se temelji na istini. Stoga Komisija Pravda i mir Slovenske BK poziva na nepristrano istraživanje istine, te očekuje da će se otkrivanje i označavanje skrivenih grobišta nastaviti dosljedno, kako one i zaslužuju.
Na kraju izjave, Komisija poziva sve odgovorne, poglavito urednike javnih glasila i web portala da spriječe tzv. govor mržnje. Govor mržnje je povezan s totalitarnim ideologijama, te je zapreka pomirenju i međusobnome poštovanju i prijateljskome suživotu među onima koji različito misle i vjeruju, upozorava se na kraju izjave Komisije Slovenske BK Pravda i mir u povodu Prvog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x