23. srpnja, 2024.

SPOMEN-DAN ŽRTVAMA KOMUNISTIČKOG TERORA U VUKOVARU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Vukovar, 14. travnja 2010. (IKA) – Spomen-dan žrtvama komunističkog terora u Vukovaru upriličen je 12. travnja u Vukovaru. Organizirali su ga Franjevački samostan u Vukovaru, ogranak Matice hrvatske Vukovar, Udruga Nijemaca i Austrijanaca Vukovar te Institut društvenih znanosti »Dr. Ivo Pilar« centar Vukovar.

Nakon svečanog mimohoda vijence su položili djeca poginulih očeva Ivan Mikić, Berislav Rendulić i Jozo Rumenjak, ispred Matice hrvatske ogranak Vukovar dr. Dražen Živić, ispred Udruge Nijemaca i Austrijanaca Dara Mayer, u ime grada Vukovara gradonačelnik Željko Sabo, te ispred Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić. Molitvu kod Spomen-križa i sv. misu u župnoj crkvi predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak, čiji je otac također ubijen u Vukovaru. U pastoralnom centru »Sv. Bono« prisjećanja na žrtve komunističkog terora 12. travnja 1945. obnovio je dr. Dražen Živić. Naveo je riječi komunističkog teoretičara Milovana Đilasa koji je rekao: »Oni su morali umrijeti da bi Jugoslavija mogla živjeti!« Komunisti su sve do 1991. na 12. mjeseca travnja slavili Dan grada. Mirko Kovačić, duša tih sjećanja, rekao je da su na tragu masovne grobnice u kojoj se nalaze kosti 60 nevino ubijenih. Njihova će imena biti zapisana na dvjema mramornim pločama do idućeg Dana sjećanja.

U parku ispred Franjevačkog samostana i župne crkve Sv. Filipa i Jakova Hrvati Vukovara su 2005., u prigodi 60. obljetnice spomena na 12. travnja 1945., kada su jugoslavenski komunisti pobili na stotine nevinih Hrvata, postavili spomen-obilježje na taj okrutni komunistički zločin. »To je spomenik koji poziva na sjećanje i molitvu za mnoge od vas kojima ne znamo za grob. Ne znamo gdje počivaju vaši zemni ostatci, ali znamo i vjerujemo da niste “nestali”, nego da živite u našim sjećanjima i da živite u Životu«, rekao je biskup Mrzljak tom prigodom. Njegov je otac ubijen u Vukovaru kad je malom Josipu bila godina i pol dana. Nakon toga trudna majka s nejakom djecom odselila se iz grada na Dunavu. Obitelj nije kročila na vukovarsko tlo sve do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x