23. srpnja, 2024.

SV. MISA NA LUGU U SPOMEN NA SPALJENE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Tomislavgrad, 1. srpnja 2013. (Zora Stanić / tomislavcity.com) – Jučer, 30. lipnja, nakon proslave blagdana rođenja sv. Ivana Krstitelja, u duvanjskome selu Lugu služena je sv. misa za 83 mučki ubijenih mještana Luga, Kuka i Letke 16. prosinca 1943. Pobili su ih Nijemci, nakon što je komunistička vojska učinila sve da se to dogodi. Sv. misu je predslavio fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva za proglašenje blaženima i svetima mučki pobijenih hercegovačkih franjevaca. Suslavili su duvanjski misionar u Africi fra Pere Čuić i župni vikar u Tomislavgradu fra Velimir Bagavac.

Sv. misi odazvao se veliki broj župljana, uglavnom iz Luga, Sarajlije, Letke i Tomislavgrada. Došli su moliti za pokoj onih koji su prije 70 godina živote izgubili u strašnome zločinu, bilo da su spaljeni ili strijeljani.

Uoči početka sv. mise pred spomen križem održana je prigodna molitva uz čitanje svih imena stradalih u tome zločinu. Za svakoga od njih upaljena je svijeća. Nju su položili mladi, dok je ispred Udruge Lug – Poljica, koja je osnovana radi očuvanja uspomene na žrtvu nevino stradalih, položeno cvijeće.

U prigodnoj propovijedi fra Miljenko Stojić je istaknuo da se istina o žrtvi ovih mučenika nije mogla skriti, a to dokazuje i ne tako davni posjet jednoga njemačkog vojnika koji je posjetio Lug želeći platiti materijalnu štetu što ju je počinio spalivši toga kobnog 19. prosinca jednu štalu na Lugu. »Događaje iz prošlosti zacijelo ne možemo učiniti takvima kao da se nikada nisu dogodili. Ali možemo ih učiniti takvima da pobijedimo mi, a ne oni. To nam omogućuje naša kršćanska vjera. Što god nam netko učinio ne može nam iz grudi oteti slobodu i sve ono što je dobro, ako to sami ne dopustimo. Vidjeli smo to lijepo kroz vrijeme komunizma. Što sve nije činio da nas podjarmi, ali uzalud. Neki su istina pali na tom putu. Zbog straha, želje za lagodnijim životom, obmane, čak su pomagali tom komunizmu na raznorazne načine, ne samo uhođenjem u društvu u kojem su živjeli. Došlo je vrijeme da se pokaju. Komunizam je, ponovimo to, zlo u samome sebi, to je i nacionalsocijalizam, ali to je isto i današnji globalizam, raznorazna tajna društva, kolonijalizam. Svijet se ne može graditi bez Boga. On se samo može graditi s njim budući da mu je on začetnik«, rekao je fra Miljenko.

Unatoč žalosti i tragediji koja se dogodila na Lugu, fra Miljenko ističe da ipak trebamo biti ponosni na taj događaj jer on nije prekinuo život. Ljudi su nastavili živjeti pamteći što se dogodilo i nastojeći se vladati drukčije od počinitelja zločina. »Međutim, zlo je prepoznalo da hrvatski narod i dalje ide putem dobra pa ga pokušava slomiti. Prevaranti su i danas na djelu. Najlakše ih prepoznajemo preko medija. Njima se čini da su oni trenutno najbolje sredstvo za njihovu rabotu. Izbacili su Boga iz svoga života, napadaju domovinu, obitelj i sve ono što je dobro u posljednje vrijeme. Nekada je to na grublji, nekada na ljepši način. Prijeti nam se i zavarava nas lažnom pričom o ljudskim pravima izostavljajući pomno ono što se u nju ne uklapa«, dodao je fra Miljenko naglasivši da je Crkva uvijek bila i da će uvijek biti na strani svoga naroda.

Istaknuo je i želju i slogu hrvatske braće s obje strane granice koji su se ujedinili u Komisiji HBK i BK BiH za hrvatski martirologij želeći među onima koji su pobijeni u Drugom svjetskom ratu i poraću pronaći mučenike. »Njih ima među svim crkvenim staležima. Trenutno je teško reći koliki je broj ubijenih u hrvatskom narodu, ali se zna da je taj broj u Hercegovini oko 20.000. S druge, pak, strane komunisti su ubili 563 svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova i sjemeništaraca, više nego nacionalsocijalizam u Njemačkoj (250 svećenika)«, kazao je fra Miljenko te dodao da će Komisija vrlo brzo poći od župe do župe i popisivati mučenike, ali ujedno i pobijene. Pozvao je vjernike da se ne boje i da svjedoče o onome što znaju.

»Samo je Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću izgubila 66 svojih članova. Znamo to, pobili su ih komunisti. No, progoni su nastavljeni sve do pada komunizma. Oko 90-ak hercegovačkih franjevaca okusilo je, ili je manji broj to zamijenio globom, komunističku tamnicu. Trojica su tamo praktički ubijena, velik broj njih ostao je trajno narušenog tjelesnog i duševnog zdravlja. Danas želimo barem neke među njima proglasiti mučenicima, odnosno blaženima i svetima. Ne ćemo to moći učiniti za sve, jer nemamo dokumente i svjedočenja što se točno dogodilo. No, neka samo jedan među njima bude proglašen mučenikom on će time osvijetliti i žrtvu svih ostalih. Postupak je u punom tijeku i sve lijepo napreduje. Ali trebat će dosta vremena i dosta snage da se to dovrši. No, to uopće nije važno. Neka traje koliko treba, važno je samo da se mi kao pojedinci i kao zajednica mijenjamo kroz sve to«, rekao je fra Miljenko.

Nakon sv. mise fra Velimir je zahvalio svima koji su pomogli u održavanju ovoga spomen-slavlja na nevino pobijene. Obljetnica je nastavljena prigodnim druženjem po obiteljima i pričom o minulim vremenima.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x