23. srpnja, 2024.

DAN FRA LEA PETROVIĆA I 65 SUBRAĆE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Križevci, 26. siječnja 2013. (IKA) – Prigodnom prezentacijom posvećenom fra Leu Petroviću i 65 subraće, euharistijskim slavljem koje je predvodio postulator postupka mučeništva fra Miljenko Stojić te okruglim stolom »Budući hrvatski blaženici«, u Križevcima su u petak 25. siječnja nastavljeni »5. dani hrvatskih svetaca i blaženika«.

Svečanost je počela prezentacijom koju je s naglaskom na ubojstvo trojice hercegovačkih franjevaca u Maclju prikazao i obrazložio, davši i društveno-politički kontekst stradanja, publicist Damir Borovčak.

U misnom su slavlju, uz predvoditelja fra Miljenka Stojića, koncelebrirali: glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić, glavni urednik Veritasa fra Ivan Bradarić, župnik župe Donja Lastva iz Boke kotorske Dejan Turza te križevački župnici Stjepan Soviček i Dražen Hladuvka.

U propovijedi je postulator ispripovijedao da su svi hercegovački franjevci ubijeni na više mjesta u vremenu od 1942. do 1945. iz mržnje prema vjeri te da je kauza otvorena zato da bi se franjevci proglasili mučenicima, da bi bili proglašeni blaženima pa svetima. Naglasio je da se o ubojstvima franjevaca jako malo zna te da se za većinu ni ne zna gdje im je grob. »Zaslijepljeni ideologijom pristalice komunizma opravdavaju očite zločine i ne daju da istina ispliva na vidjelo jer bi tada mogli progledati. Da to nije tako, ne bi se danas u hrvatskom društvu vukli ovako katastrofalni potezi. Računaju na zaborav pa se ponašaju tako kao da nitko ne razmišlja. A ne samo da su poubijali na stotine tisuća Hrvata tijekom Drugog svjetskog rata i u poraću, nego su to nastavili činiti i kasnije«, rekao je fra Miljenko te dodao da su oni koji su drukčije razmišljali bili progonjeni i uhićivani te je mnoge »progutala noć«. Istaknuo je da je i danas slična situacija, a da su za to djelomično krivi i sami kršćani. »Dopustili smo pristalicama ne samo komunizma, nego i liberalnog fašizma, da nam preotmu mjesto odakle ćemo govoriti, mediji su u njihovim rukama, a mi se kršćani čudimo. Tako imamo stanje da tjedno desetak minuta u propovijedi govorimo i slušamo o Bogu i svijetu oko nas, a ostalo vrijeme prepušteno je njima. I oni ga koriste«, upozorio je Stojić, zaključivši da bi kršćanima danas bilo mnogo bolje da se ne boje svoje pripadnosti.

Glazbeni obol misnome slavlju dao je vokalni ansambl »Dobri Pastir« iz istoimene župe u Brestju kraj Sesveta.

Taj je ansambl zapjevao i nakon mise na okruglome stolu »Budući hrvatski blaženici« u križevačkom Hrvatskom domu. O četvero kandidata za oltar govorili su vicepostulatori i promicatelji. O časnoj sestri milosrdnici, mučenici Žarki Ivasić koju su 1946. strijeljale komunističke vlasti u Gospiću, govorila je s. Veronika Popić. O sluzi Božjem Placidu Corteseu, talijanskom franjevcu konventualcu koji je veći dio svojega života proveo pomažući Hrvatima na Cresu pa je bio i mučen, ključne je životne naglaske dao fra Ivan Bradarić. Bokokotorsku službenicu Božju Anu Mariju Marović koja je živjela u bogatoj obitelji u Italiji te je djelovala kao umjetnica – književnica, glazbenica i slikarica, a poslije i kao utemeljiteljica družbe Sestre zadovoljštine Srca Isusova i Srca Marijina koja se bavila spašavanjem moralno posrnulih žena, predstavio je vlč. Dejan Turza. A hercegovačke je mučenike sabrane u kauzi »Fra Leo Petrović i 65 subraće« još podrobnije nego što je to bilo u propovijedi predstavio fra Miljenko Stojić. Moderator okrugloga stola bio je mons. Miklenić.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x